ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φιλιππιάδα, χειρότερα από Ωραιόκαστρο

Εικόνα του άρθρου Φιλιππιάδα, χειρότερα από Ωραιόκαστρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2016, 14:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δεύτερο κρούσμα άρνησης εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα έρχεται από τη Φιλιππιάδα. Ο σύλλογος γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου, το οποίο μάλιστα φιλοξενείται σε νέο κτίριο που λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος, με επιστολή του ζητάει όχι απλώς να μην συστεγαστούν μαθητές και μαθήτριες, αλλά ολισθαίνει σε πολύ συζητήσιμες ορολογίες και χαρακτηρισμούς. Χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες «λεγόμενους παράτυπους μετανάστες» και θεωρεί ότι η παρουσία τους (στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη) επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία.

Οι θέσεις του συλλόγου κοινοποιούνται στους βουλευτές Πρέβεζας, στην Περιφέρεια, στο δήμο Ζηρού κ.α. Εν συντομία, ο σύλλογος θεωρεί ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι εμβολιασμένα και ακόμα και αν είναι, «δεν είναι όπως πρέπει», ότι δεν πάνε σχολείο εδώ και πάρα πολύ καιρό και ότι αντιλαμβάνονται το ρόλο της οικογένειας «αλλιώς», ότι απειλείται «ο ελληνικός χαρακτήρας» των σχολείων, ότι σκοπεύουν να «πλήξουν τη θρησκεία μας» και καταλήγει με μια παράξενη αντίφαση, καθώς καλωσορίζει τα παιδιά «πραγματικών προσφύγων» στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς όμως να εξηγεί ποιος είναι και ποιος όχι «κανονικός».

Η ανακοίνωση ξεπερνάει συχνά τα όρια του ρατσιστικού διαχωρισμού, χρησιμοποιεί αρκετά επιθετικούς χαρακτηρισμούς και . επιχειρηματολογία που δυστυχώς δεν προάγει τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη. «Δεν είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με το Εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και είναι άγνωστο αν είναι έστω εμβολιασμένοι από το περιβάλλον που προέρχονται» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «σε καθημερινή βάση ενημερωνόμαστε για παρουσία νέων περιστατικών από ασθένειες που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με άκρως μεταδοτικές ασθένειες στις οποίες δεν συνεργάστηκαν καθόλου με τις υγειονομικές αρχές». Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, όπως επίσης τα προσφυγόπουλα στην πλειοψηφία τους δεν έχουν «πολύχρονη αποχή από οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης». «Η ένταξη επομένως των προσφυγόπουλων θα αλλοιώσει αφενός τον ελληνικό χαρακτήρα των σχολείων και αφετέρου θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στο μαθησιακό κομμάτι των μαθητών των δημοτικών της πόλης μας.
 Σαν γονείς βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται η υποβάθμιση της εκπαίδευσης και γενικότερα του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας» αναφέρει ο σύλλογος γονέων, υποπίπτοντας σε ένα σοβαρό, αντιπαιδαγωγικό ατόπημα, καθώς η εκπαίδευση δεν είναι ποτέ «εθνική», «θρησκευτική», «φυλετική», αλλά… εκπαίδευση.

Τα πράγματα μπλέκουν πολύ όταν ο σύλλογος περνάει στα θρησκευτικά επιχειρήματα. «Δεν θα επιτρέψουμε των θρησκευτικό φανατισμό που όπως αποδεικνύεται από τις φανατικές επιθέσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν σκοπό να σεβαστούν, αλλά να πλήξουν την Θρησκεία μας. Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, των Αγίων μας αλλά και των ηρώων μας θα εξακολουθούν να κοσμούν τις τάξεις μας και περιμένουμε από όλους τους μαθητές να τις σέβονται» αναφέρει, εξομοιώντοντας ουσιαστικά συλλήβδην τους πρόσφυγες με τους παράγοντες που τους έδιωξαν από την πατρίδα τους. « Σε μια ύποπτη διαδικασία υποβίβασης του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας, που με πολλές στερήσεις εξασφαλίζουμε. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ακραίες συμπεριφορές που ενδεχομένως προκύψουν. Κανένα αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού δε δικαιολογεί την αποδοχή της μείωσης» αναφέρουν, στο πιο επιθετικό ίσως σημείο της ανακοίνωσής τους.

ΣΧΟΛΙΑ
αααα
να καταγγειλουμε επισης οτι καθε ανοιξη ερχονται πελαργοι απο ξενες χωρες και απειουντα ηθη και εθιμα των δικων μας πελαργων
Anomynous
Να κλείσουνε και το σχολείο, να μήν πηγαίνει κανένα παιδί.
a
Καλά κάνουν!
Αγανακτισμενος
Ελπίζω, οι δήθεν έξυπνοι που περιφανεύονται τόσο για το υψηλό εκπαιδευτικό και μαθησιακό τους επίπεδο, να μην χρειαστεί να δούν τα παιδιά τους να βιώνουν τέτοιες καταστάσεις εξαθλίωσης και θρυσκευτικού-φυλετικού ρατσισμού.... ακόμα τέτοιου είδους άνθρωποι κρατούν πίσω τη χώρα με τις αναχρονιστικές και δογματικές τους πεποιθήσεις!! Αν δεν μπεί ένα τέλος σε αυτή την απάνρωπη γελοιότητα τότε θα έχουμε υποβάθμιση της κοινωνίας σε όλους τους τομείς και οχι αν μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και αντιμετωπιστούν σαν ανθρωποι με δικαιώματα...!!
Kostas Kostas
Ας πάψουν να σκούζουν οι λογής λογής "προστάτες" των προσφυγων, πολλοί από τους οποίους κάνουν "αγώνα" από τον καναπέ τους και ας αφήσουν εμάς τους γονείς να ανησυχούμε για τα παιδιά μας που ζούμε καθημερινά το άγχος και την αγωνία των μεταδοτικών ασθενειών και της διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπων που ζουν πεντακόσια χρόνια πίσω από το σημερινό πολιτισμό.
Γιάννης
Κύριε Κώστα Κώστα, (που κι εσύ 'σκούζεις') θα ήθελα να σου πω πως δεν υπάρχουν 'προστάτες των προσφύγων', υπάρχουν μόνο υπερασπιστές των ανθρώπων που δεν διαχωρίζουν -ακόμα αν βρεθείς κι εσύ σε ανάγκη θα σε βοηθήσουν. Κάθε γονιός ανησυχεί για τα παιδιά του, αυτό δεν είναι κατακριταίο, η τροφοδότηση του μισους απέναντι στο συνάθρωπό σου είναι που χτυπάει άσχημα. Η διαφορετικότητα κύριε κώστα είναι ευλογία - η ομοιότητα είναι η κατάρα και γι αυτή θα έπρεπε να ανησυχεις! Τέλος, ποιος είναι ο 'σημερινός πολιτισμός' κύριέ μου, ποια ειναι τα χαρακτηριστικά του; Θεωρείς πως το επίπεδο των σχολέιων της ελλάδας είναι 'ευρωπαϊκό'? Νομιζεις πως είναι δηλαδή σαν της Σουηδίας ή της Γερμανίας; Είσαι γελασμένος αν πιστέυεις κάτι τέτοιο. Το επιχείρημά σου είναι αστείο και θα ήταν ένα επιχείρημα που αν το άκουγες από Σουηδούς γονείς για τα ελληνόπουλα θα σε εξαγρίωνε... Μάθε κύριε κώστα πως μόνο καλό μπορει να κάνει στα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με το διαφορετικό. Τους ανοίγει το μυαλό και τα βοηθάει να δουν συγκριτικά το τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος. Αυξάνει την ανθρωπιά και βοηθάει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και η στενοκεφαλιά...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back