Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απλώς αρρώστησαν…

Εικόνα του άρθρου Απλώς αρρώστησαν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2016, 16:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Άρτας αναρρώνουν τα τρία παιδιά, τα οποία προσβλήθηκαν από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Και τα τρία παιδιά ζουν στον καταυλισμό προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα. Αν και κανένα από αυτά, δεν ήταν από τους μαθητές που ξεκίνησαν σχολείο τη Δευτέρα (λόγω της μικρής τους ηλικίας), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου πήρε την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Σήμερα, είναι η δεύτερη μέρα που δεν λειτουργούν τα σχολεία της περιοχής για τα προσφυγόπουλα.

Η απόφαση αυτή για αναστολή των ΔΥΕΠ φαίνεται ότι επηρεάζεται και από τις εκφρασμένες εδώ και καιρό έντονες αντιδράσεις γονιών του 2ου δημοτικού σχολείου της Φιλιππιάδας. Μάλιστα, με την έναρξη των δομών τη Δευτέρα που μας πέρασε, γονείς του συγκεκριμένου σχολείου δεν έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα, επιλέγοντας τον δρόμο της αποχής. Τα κρούσματα ηπατίτιδας Α έρχονται προφανώς να δώσουν περιθώριο «δικαίωσης» σε όσους αντιδρούν, αν και η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ξεκαθαρίζει, με σημερινή της ανακοίνωση, ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τέτοιος που να χαρακτηρίζει κίνδυνο ενδεχόμενου επιδημικού φαινομένου σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν διεθνώς».  Για λόγους πάντως εφησυχασμού και του ντόπιου πληθυσμού, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως κάνει γνωστό η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, δρομολόγησε τη διαδικασία εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών. «Με τον εμβολιασμό αυτόν αποφεύγονται πιθανά νέα, σποραδικά κρούσματα ηπατίτιδας Α» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Και για το αυστηρά ιατρικό μέρος της υπόθεσης: Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος που εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή τουατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό.
Όπως σημειώνει και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ο ιός μεταδίδεται κυρίως με την επαφή τροφίμων ή νερού με μολυσμένα κόπρανα (άμεσα ή έμμεσα). Οπότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής όπως ο καθαρισμός των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας καθώς και πριν τη λήψη τροφής. Όσο για την ασφαλή λειτουργίατων σχολείων, αυτό που αναφέρει, πιο σαφές δεν μπορεί να είναι: Απαιτείται μόνο ο καθαρισμός των κοινόχρηστων τουαλετών μετά το πέρας των μαθημάτων. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back