ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο (upd)

Εικόνα του άρθρου Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2017, 23:56
ΚΟΣΜΟΣ

Νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στις 9 Μαΐου την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 23,75%, με την Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 21,53%.

Ακολουθούν οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν με 19,91% και της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν με 19,64%. Ο κυβερνητικός υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν συνετρίβη, λαμβάνοντας μόλις 6,3%.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση μέσω twitter ότι όποιος λαμβάνει «ψεύτικα κείμενα που προβλέπουν τα αποτελέσματα» θα πρέπει να τα αγνοήσει καθώς δεν στέλνει κείμενα. «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν μεταδίδει αποτελέσματα ούτε με τη μορφή κειμένου, ούτε με άλλο τρόπο πριν από τις 20:00», γράφει στο twitter.

Πολλά γαλλικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα τα ποσοστά των υποψηφίων και τους δύο επικρατέστερους για πρόκριση στον β' γύρο.

Το πρώτο Exit Poll:

  • Εμανουέλ Μακρόν: 23,7 %
  • Μαρίν Λεπέν: 21,7 %
  • Φρανσουά Φιγιόν: 19,5 %
  • Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 19,5 %


Στο δεύτερο exit poll, της Sofres, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Μακρόν: 23%
  • Λεπέν: 23%
  • Φιγιόν: 19%
  • Μελανσόν: 19%

Σε υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν ενάντια στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κάλεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν, πέμπτος - σύμφωνα με τα exit polls - στη μάχη για την προεδρία της χώρας.


Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή»


«Πιθανόν να έχουν το αίσθημα ότι τους έκλεψαν αυτές τις εκλογές». Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό κάλεσε τους ψηφοφόρους του κεντροδεξιού υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν να στηρίξουν στον β' γύρο την Μαρίν Λεπέν.


Ο ηττημένος κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν επικροτεί τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.


Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά Ζαν-Λουκ Μελανσόν τόνισε ότι δεν δίνει βάση στα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των εταιριών δημοσκοπήσεων και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων γαλλικών πόλεων δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί.


Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, η Λεπέν συγκεντρώνει 24,38%, ο Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%


Εμανουέλ Μακρόν: «Ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, σε μία στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα. Έχω την τιμή και την υπευθυνότητα και θα ήθελα να χαιρετίσω και τους άλλους υποψηφίους στον α' γύρο. Ευχαριστώ τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Μπενουά Αμόν για το κάλεσμά τους στους ψηφοφόρους τους να με στηρίξουν στον β' γύρο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back