ΚΟΣΜΟΣ

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε Καναδά, Αυστραλία και Γαλλία

Εικόνα του άρθρου Οι φοιτητικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε Καναδά, Αυστραλία και Γαλλία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2024, 10:40
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αυστραλίας, απαιτώντας την αποεπένδυση από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, σε ένα κίνημα εμπνευσμένο από τις φοιτητικές καταλήψεις που σαρώνουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές έστησαν καταυλισμό την περασμένη εβδομάδα έξω από την κεντρική αίθουσα από ψαμμίτη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ένα από τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα της Αυστραλίας.

Παρόμοιες κατασκηνώσεις έχουν δημιουργηθεί σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης, της Καμπέρα και άλλων πόλεων της Αυστραλίας.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία δεκάδες διαδηλωτές σε διάφορα κολέγια, οι χώροι διαμαρτυρίας στην Αυστραλία ήταν ειρηνικοί με ελάχιστη αστυνομική παρουσία.

Την Παρασκευή, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να απεξαρτηθεί από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, απηχώντας τις εκκλήσεις φοιτητών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.

Αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη διαμαρτυρία του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και χωρισμένοι από φρουρούς ασφαλείας, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κάτω από αυστραλιανές και ισραηλινές σημαίες για να ακούσουν ομιλητές να λένε ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες έκαναν τους Εβραίους φοιτητές και το προσωπικό να αισθάνονται ανασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη.

Η Αυστραλία, επί μακρόν σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, έχει γίνει όλο και πιο επικριτική για τη συμπεριφορά του στη Γάζα, όπου ένας Αυστραλός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον περασμένο μήνα.

Στον Καναδά

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό δήλωσε την Πέμπτη ότι ο καταυλισμός στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ θα πρέπει να διαλυθεί, καθώς περισσότεροι φοιτητές έστησα κατασκηνώσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά, απαιτώντας να αποεπενδύσουν από ομάδες με δεσμούς με το Ισραήλ.

Ενώ το McGill είχε ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας, οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν επέμβει την Πέμπτη για να εκκαθαρίσουν τον καταυλισμό και ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης ότι παρακολουθούσε την κατάσταση.

Οι φοιτητές έστησαν επίσης καταυλισμούς σε καναδικά εκπαιδευτήρια, όπως το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και το Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Υπήρξε επίσης μια φιλοϊσραηλινή αντιδιαδήλωση στο Μόντρεαλ την Πέμπτη. Οι δύο πλευρές κρατήθηκαν σε απόσταση.

Το πρωί της Πέμπτης, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό σε έναν περιφραγμένο χορταριασμένο χώρο στην πανεπιστημιούπολη της σχολής στο κέντρο της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 διαδηλωτές με δεκάδες σκηνές.

Σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών, η κατασκήνωση θα παραμείνει μέχρι το πανεπιστήμιο να αποκαλύψει τις επενδύσεις του, να αποσυρθεί από κάθε επένδυση που «στηρίζει το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης» και να τερματίσει τις συνεργασίες με ορισμένα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Στη Γαλλία

Το διάσημο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po) ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την Παρασκευή, 3 Μαΐου, την κύρια έδρα του στη γαλλική πρωτεύουσα, λόγω νέας κατάληψης κτιρίων από δεκάδες διαμαρτυρόμενους για τον πόλεμο στη Γάζα, φοιτητές.

Μια επιτροπή φοιτητών ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη μια «ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία» στο Sciences Po και δήλωσε ότι έξι φοιτητές ξεκινούν απεργία πείνας «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα παλαιστινιακά θύματα» στην εμπόλεμη Γάζα.

Απηχώντας τις τεταμένες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν πολλά κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι φοιτητές του Sciences Po έχουν οργανώσει μια σειρά διαμαρτυριών, με ορισμένους να είναι έξαλλοι για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας.

Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Σιλβί Ρετάιλο νωρίτερα την Πέμπτη κάλεσε τους επικεφαλής των πανεπιστημίων να «διατηρήσουν την τάξη», μεταξύ άλλων καλώντας την αστυνομία, αν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, Le Monde. Φωτογραφία: Shreya Parikh/Facebook


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back