Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι φάροι γιορτάζουν…

Εικόνα του άρθρου Οι φάροι γιορτάζουν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2018, 17:32
ΗΠΕΙΡΟΣ

Φάροι σε περιοχές της επικράτειας ανοίγουν για το κοινό την Κυριακή 19 Αυγούστου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Ένας από αυτούς τους φάρους βρίσκεται στην Ήπειρο, στην Κόπραινα της Άρτας, στον Αμβρακικό Κόλππο.

Ο φάρος της Κόπραινας, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, λειτούργησε το 1906 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1957 αντικαταστάθηκε το μηχάνημα του πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετυλίνης. Ο «εκσυγχρονισμός» ήρθε το 1985 με τον φάρο να μετατρέπεται σε ηλιακό, με χαρακτηριστικό φως τις δυο λευκές αναλαμπές μ’ ένα ερυθρό τομέα ανά 16 δευτερόλεπτα και φωτοβολία πέντε ναυτικά μίλια. Ο φάρος αποτελείται από κυκλικό πύργο ύψους εννέα μέτρων, με οικία φαροφυλάκων η οποία στεγάζει το μουσείο φάρων. Σημειωτέον ότι η Κόπραινα ήταν μέχρι την περίοδο της τουρκοκρατίας ένα λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση.

Μια βόλτα λοιπόν προς Αμβρακικό μεριά, αποκτά ένα επιπλέον κίνητρο λόγω της παγκόσμιας ημέρας φάρων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον φάρο από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορική σημασία του φάρου και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Όσοι βρίσκεστε ή θα βρεθείτε κάπου αλλού, οι πέτρινοι φάροι που θα είναι ανοιχτοί την Κυριακή, βρίσκονται: στην Κέα, στη Σαντορίνη, στη Φθιώτιδα (Αρκίτσα), στα Κύθηρα, στο Λαύριο, στην Κεφαλονιά (Γερογόμπος), στη Σκόπελο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στη Χαλκιδική (Κασσάνδρα), στην Ηλεία (Κατάκολο), στη Ζάκυνθο (Κερί), στο Γύθειο, στη Θεσσαλονίκη (Μεγάλο Έμβολο), στο Λουτράκι, στη Λήμνο (Πλάκα), στα Ψαρά, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λακωνία (Ταίναρο και Μονεμβασιά), στη Χαλκίδα, στην Πάρο, στην Εύβοια (Βασιλήνα και Χαλκίδα), στην Ικαρία (Πάππας), στη Σέριφο (Σπαθί) και στους Παξούς (Λάκκα).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3