πλαισιο πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγγίγματος

Εικόνα του άρθρου Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγγίγματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 20:56
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

H αίσθηση της αφής φαίνεται να επιφέρει οφέλη για το σώμα και το μυαλό, λένε οι ερευνητές.

Η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα μωρά και είναι ζωτικής σημασίας για να μας επιτρέπει να βιώνουμε το περιβάλλον γύρω μας καθώς και να επικοινωνούμε. Πράγματι, η απώλεια του αγγίγματος από τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid έπληξε πολλούς σκληρά.

Η Δρ Helena Hartmann, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν, δήλωσε: «Περισσότερα συναινετικά γεγονότα αφής κατά τη διάρκεια της ημέρας μας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή ενδεχομένως στην απομόνωση των ψυχικών και σωματικών ενοχλήσεων».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, περιλάμβανε 212 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και περιελάμβανε στατιστική ανάλυση 85 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 12.966 άτομα, για να διερευνήσουν τα οφέλη του αγγίγματος για την υγεία.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν εξίσου ευεργετικό για την ψυχική υγεία όσο και για τη σωματική υγεία - ένα εύρημα που ίσχυε για τους ενήλικες και τα νεογέννητα, αν και το άγγιγμα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένους τομείς από ό,τι σε άλλους.

«Η εργασία μας καταδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις αφής είναι καταλληλότερες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και για την αύξηση της πρόσληψης βάρους στα νεογέννητα», γράφουν οι ερευνητές.

Είσης, η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν ευεργετικό τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς, αν και ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των τελευταίων όσον αφορά τα οφέλη για την ψυχική υγεία.

Το είδος του αγγίγματος και η διάρκειά του δεν ήταν σημαντικά, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα σχετιζόταν με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες.

Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού σχετιζόταν με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό,τι το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.

Η ομάδα προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ψευδώς θετικά, ενώ δεν ήταν σαφές αν θα ίσχυαν σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3