ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Απριλίου στην κυκλοφορία το νέο 50ευρω

Εικόνα του άρθρου Αρχές Απριλίου στην κυκλοφορία το νέο 50ευρω
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2017, 13:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου και ανήκει στη δεύτερη γενιά τραπεζογραμματίων, στη νέα σειρά «Ευρώπη». Στην ίδια σειρά ανήκουν και τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ, τα οποία τέθηκαν σε κυκλοφορία από το 2013. 

Την παρουσίαση του νέου 50ευρου είχε παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 5 Ιουλίου 2016, όπου και ανακοινώθηκε και η ημερομηνία κυκλοφορίας

Θα ακολουθήσει η ανανέωση των χαρτονομισμάτων των 100 και των 200 ευρώ, ενώ καταργείται εντελώς αυτό των 500 ευρώ, το οποίο και θα αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Τα νέα 50ευρα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα προηγούμενα. Όπως και αυτά των 5, 10 και 20 φέρουν ένα πορτρέτο της θεάς Ευρώπης με την τεχνική της υδατογράφησης. 

Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. 

Στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε πλάνα από τη διαδικασία εκτύπωσης του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ.


«ΘΥΜΑ» ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι το χαρτονόμισμα με την ευρύτερη χρήση, καθώς αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, αλλά και αυτό που έχει πέσει περισσότερο από όλα τα άλλα «θύμα» παραχάραξης.

Την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 19 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016).


ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα -δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ- παροτρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται μια ανάλυση, κατά ονομαστική αξία, του συνολικού αριθμού πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
  • Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back