ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες «διαβάζουν» την εσωτερική δομή του νάνου πλανήτη Έρις

Εικόνα του άρθρου Οι επιστήμονες «διαβάζουν» την εσωτερική δομή του νάνου πλανήτη Έρις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2023, 10:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο νάνος πλανήτης Έρις, παρόμοιος σε μέγεθος με τον πιο γνωστό κοσμικό ξάδελφό του Πλούτωνα, παραμένει ένα αίνιγμα από τότε που ανακαλύφθηκε το 2005 και παραμονεύει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος. Ενώ ο Πλούτωνας εξερευνήθηκε από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA κατά τη διάρκεια μιας πτήσης του 2015, η Έρις - περίπου 40% πιο μακριά από τον ήλιο- δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ.

Όμως οι επιστήμονες αποκτούν μια πληρέστερη κατανόηση της Έριδας και των διαφορών της με τον Πλούτωνα χάρη στην έρευνα που διακρίνει λεπτομέρειες για την εσωτερική δομή και σύνθεση αυτού του ψυχρού απομακρυσμένου κόσμου με βάση την τροχιακή του σχέση με το φεγγάρι του Δυσνομία.

Η Έρις, δήλωσαν οι ερευνητές την Τετάρτη, φαίνεται να έχει ένα βραχώδες εσωτερικό κάτω από ένα κέλυφος πάγου. Ο Πλούτωνας έχει επίσης ένα παγωμένο εξωτερικό με βράχο από κάτω, αλλά διαθέτει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πάγο και πιστεύεται ότι φιλοξενεί έναν υπόγειο υγρό ωκεανό.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Έρις είναι πιο πλούσια σε πετρώματα από τον Πλούτωνα, αλλά αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν αν η Έρις είχε διαχωρίσει το πέτρωμα από τον πάγο», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας Francis Nimmo του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Η Έρις έχει διάμετρο περίπου 2.326 χλμ., ελαφρώς μικρότερη από τα 2.370 χλμ. του Πλούτωνα. Συγκριτικά, η διάμετρος του φεγγαριού της Γης είναι περίπου 3.475 χλμ.. Λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης βράχων, που είναι πυκνότεροι από τον πάγο, η Έρις έχει περίπου 25% μεγαλύτερη μάζα από τον Πλούτωνα.

Η Έρις, που πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά της διχόνοιας, περιστρέφεται κατά μέσο όρο περίπου 68 φορές μακρύτερα από τον ήλιο από ό,τι η Γη, ενώ χρειάζεται 557 χρόνια για να ολοκληρώσει μια τροχιά. Ο Πλούτωνας περιστρέφεται κατά μέσο όρο περίπου 39 φορές σε σχέση με την απόσταση της Γης από τον ήλιο.

Η Δυσνομία, που πήρε το όνομά της από τη μυθολογική κόρη της Έριδας, έχει διάμετρο περίπου 700 χιλιόμετρα και αποτελείται κυρίως από πάγο.

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του νάνου πλανήτη Έρις και του φεγγαριού του Δυσνομία. Ο ήλιος είναι το μικρό αστέρι στο βάθος. NASA/JPL-Caltech

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back