ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Silicon valley, η βιοτεχνολογία και νέα κτίρια

Εικόνα του άρθρου Η Silicon valley, η βιοτεχνολογία και νέα κτίρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2021, 22:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια «επαφή με το ΙΤΕ» επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στις σημερινές δηλώσεις του, για να πει ότι το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας «έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με 12 εκ. ευρώ την ίδρυση παραρτήματος Βιοϊατρικών Ερευνών σε χώρο απέναντι από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας». Πρόκειται για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, για τις οποίες, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι υπάρχει και σχετική οικοδομική άδεια. Είπε επίσης ότι ο χώρος είναι απέναντι από εκεί που θα δημιουργηθεί το πάρκο υψηλής τεχνολογίας.

Η δήλωσή του μάλλον έχε σχέση με το γεγονός ότι το ΙΤΕ θα λάβει  χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 56,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,  για την ενίσχυση των ινστιτούτων και δομών του.

Η δράση εντάσσεται  στον πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Οικονομικός Μετασχηματισμός»,  μέσω του οποίου θα ενισχυθούν ερευνητικά κέντρα της χώρας, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 3 έως 5 έτη.

Το ΙΤΕ ωστόσο έχει ήδη «παράρτημα» στα Γιάννενα. Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας είναι ενταγμένο στο ΙΤΕ από το 2001 κιόλας. Μάλιστα, το κτίριό του βρίσκεται στα προκάτ, απέναντι από την πανεπιστημιούπολη. προς την πλευρά του Τεχνολογικού Πάρκου και της πύλης του νοσοκομείου.

Ο κ. Καχριμάνης είπε επίσης ότι βλέπει «ευρύτερα ότι  με το Πάρκο, με το παράρτημα του ΙΤΕ και με άλλες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνει μια Silikon Valley (sic) στην περιοχή, η οποία θα μπορεί να  αναπτύξει κι άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σε αυτό βοηθάει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το επιστημονικό του δυναμικό».

Ωστόσο, το ινστιτούτο και το επιστημονικό του αντικείμενο δεν έχει άμεση ή έμμεση σχέση με αυτό που καλείται γενικά «silicon valley», στην οποία αναφέρεται ο κ. Καχριμάνης πολύ συχνά τελευταία. Σημειώνεται ότι το ΙΤΕ διαθέτει ινστιτούτο πληροφορικής, στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back