Εντάξει, δεν σημαίνει τα πάντα η κατάρτιση, ειδικά σε μια πολυσύνθετη διαδικασία όπως η εκπαίδευση, ενώ πάντα, είναι και ο καλύτερος τρόπος να ανάγουμε την «αριστεία» ως πανάκεια και λύση για τα πάντα, χωρίς να σταθμίζουμε ποτέ τι ακριβώς σημαίνει και τι εμπεριέχει ο όρος. Αλλά στα στατιστικά τουλάχιστον, φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία των Ιωαννίνων είναι από τους πλέον καταρτισμένους στη χώρα, με όρους οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικά κ.λπ.
Αυτό λέει η (εκτενέστατη» έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής εκπαίδευσης. Πρόκειται έναν τόμο 760 σελίδων που ανατρέχει στους αριθμούς και τα δεδομένα, από το 2002 με έτη αναφοράς, για να «ψηφιδοποιήσει» τη συνολική εικόνα.
Τα Γιάννενα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό προσοντούχων εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία, σε όλη τη χώρα. Το 65,7% έχει μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ στα δημοτικά, ο νομός είναι στην τρίτη θέση (38,7% των εκπαιδευτικών). Ψηλό είναι το ποσοστό στα γυμνάσια (48,9%-10η θέση στους νομούς της χώρας) και πάνω από τη μέση, είναι η κατάταξη και στα λύκεια των Ιωαννίνων (40% έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους).
Οι εκπαιδευτικοί των Ιωαννίνων, είναι επίσης από τους πιο μεγάλους σε ηλικία στη χώρα. Ο μέσος όρος στο νηπιαγωγείο είναι 43,1 έτη, στο δημοτικό 44,1, στο γυμνάσιο 47,3 και στο λύκειο 48,2 έτη. Όλοι οι δείκτες είναι μέσα στις πρώτες πεντάδες και δεκάδες ανά κατηγορία. Συνολικά, ο εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας είναι σαφώς «ηλικιωμένος» σε σχέση με παλιότερα χρόνια, καθώς ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 43,1 χρόνια για τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, ενώ η νεότερη ηλικία δεν πέφτει κάτω από το μέσο όρο των 35 ετών…