ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι Δήμοι και το ενεργειακό τους μέλλον

Εικόνα του άρθρου Οι Δήμοι και το ενεργειακό τους μέλλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2019, 14:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Λάζαρο Νάτση επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο για να κάνει τον προεκλογικό της αγώνα και για να δώσει το στίγμα της πολιτικής σκέψης της και των προτάσεών τους για τον Δήμο των επόμενων ετών. «Η εξοικονόμηση ενέργειας-ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας» ήταν ο τίτλος της ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η παράταξη χτες το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι εύλογο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας και μέλη άλλων δημοτικών παρατάξεων. Συγκεκριμένα, το παρών έδωσαν ο Νίκος Βούστρος εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» αλλά και οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Μανταλόβας και Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης και η δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη.  

Την πρώτη τοποθέτηση την έκανε ο κ. Νάτσης, θυμίζοντας ότι η παράταξή του έχει θέσει το ενεργειακό ζήτημα ουκ ολίγες φορές στο δημοτικό συμβούλιο «χωρίς όμως να υπάρξει η δέουσα προσοχή» όπως είπε. Σε αυτό το σημείο κατέθεσε μερικά, υψηλά νούμερα του ετήσιου ενεργειακού κόστους στον Δήμο Ιωαννιτών: 2,3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, 1,6 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (ΔΕΗ, νερό, θέρμανση), 1,5 έως 1,8 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ μέσω του ΣΥΔΛΙ κ.ά. Ο κ. Νάτσης κατέθεσε την άποψη ότι το ενεργειακό κόστος για τον Δήμο μπορεί να μειωθεί κατά πολύ με διάφορους τρόπους: από την εγκατάσταση λαμπτήρων led στον οδικό φωτισμό και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ελεύθερα οικόπεδα μέχρι την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τη διαχείριση της λυματολάσπης. «Έχουν γίνει κάποιοι πειραματισμοί χωρίς όμως να ενταχθούν σε έναν σχεδιασμό» τόνισε.

Στην εκδήλωση, μίλησαν ο Βασίλης Κίλιας από την επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Τσέκερης, σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Κίλιας ανέφερε ότι η ενέργεια βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και της έρευνας και ότι τα επόμενα χρόνια ο ενεργειακός τομέας θα μετασχηματιστεί. Αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό που έχει γίνει, ο κ. Κίλιας επεσήμανε ότι στόχος είναι να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες την επόμενη δεκαετία. «Ο λιγνίτης θα πέσει κάτω από το μισό, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο με προοπτική το 2050 να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μίγμα» είπε. Έδωσε έμφαση στις νέες τεχνολογίες, όπως στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στην ανάγκη η Ελλάδα να είναι μέτοχος της καινοτομίας και της έρευνας κι όχι απλός θεατής. Για τον κάθε Δήμο, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο των τοπικών ενεργειακών πόρων και ότι θα πρέπει να ωριμάζει τα αναγκαία έργα, όπως και να γνωρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Εδώ στάθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής «Ρεύμα για όλους», με την οποία χρηματοδοτεί τα

Ένα μεγάλο στοίχημα είναι και οι ενεργειακές κοινότητες, για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσέκερης. Οι ενεργειακές κοινότητες (Ε.Κοιν.) είναι αστικοί συνεταιρισμοί με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας κ.ά. Δικαίωμα συμμετοχής στις κοινότητες αυτές, οι οποίες μπορεί να είναι και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Ο.Τ.Α., επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας μπορούν να δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα σε ένα ακίνητο και να γίνει συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Ο κ. Τσέκερης ανέφερε ότι οι ενεργειακές κοινότητες χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός από τα 15 εκατ. ευρώ πήγε στα 25 εκατ. ευρώ (με ποσοστό επιδότησης 40-50%).

Στη συνέχεια, τοποθέτηση έκανε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους «Πολίτες για την Ανατροπή» Βλάσης Παπαχρήστος. Ο κ. Παπαχρήστος υπεραμύνθηκε της ενεργειακής πολιτικής, λέγοντας ότι για μια επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά θα έρθει η απόσβεση μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, δεδομένων των κονδυλίων που δίνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΗ από τον Δήμο Ιωαννιτών για τον οδικό φωτισμό. Επίσης, έκανε αναφορά και στην πρόταση της παράταξης στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη λαχαναγορά Σταυρακίου η οποία άργησε πολύ να υλοποιηθεί, ενώ πρότεινε ότι μέσω του ΟΚΠΑΠΑ θα μπορούσαν να βοηθηθούν νοικοκυριά και σε ενεργειακό επίπεδο. Θύμισε δε ότι μέσω του «Κλεισθένη» επιτρέπεται ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο για ενεργειακά έργα.

Στην εκδήλωση, εκτενείς τοποθετήσεις έκαναν και οι κ.κ. Παπαδιώτης και Μανταλόβας. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργειας που υλοποιεί ο Δήμος,  αλλά και για το έργο της αντικατάστασης λαμπτήρων στον οδικό φωτισμό, το οποίο, όπως είπε, θα έρθει προς έγκριση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του στις διάφορες παρεμβάσεις του Δήμου, ενώ έδωσε έμφαση και στις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν πολλές φορές. Ως παράδειγμα έφερε το φωτοβολταϊκό σύστημα στη λαχαναγορά Σταυρακίου, για το οποίο υπήρξε καθυστέρηση λόγω ανετοιμότητας της ΔΕΗ.

Τέλος, τοποθέτηση έκανε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back