ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ. Ο Ερντογάν συναντά τον Αλίγιεφ

Εικόνα του άρθρου Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ. Ο Ερντογάν συναντά τον Αλίγιεφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2023, 12:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ τη Δευτέρα, καθώς οι εθνοτικοί Αρμένιοι εγκαταλείπουν την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει αλλάξει το περίγραμμα του Νοτίου Καυκάσου.

Ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στον αυτόνομο αποκλεισμό Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν -μια λωρίδα αζέρικου εδάφους που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία- για να συζητήσει με τον Αλίεφ την κατάσταση στην περιοχή του Καραμπάχ, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

«Θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά θέματα, ιδίως τις τελευταίες εξελίξεις στο Καραμπάχ», ανέφερε η προεδρία.

Θα παρευρεθούν σε τελετή για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ναχτσιβάν και θα εγκαινιάσουν μια πρόσφατα εκσυγχρονισμένη στρατιωτική εγκατάσταση στον αποκλεισμό, δήλωσε η τουρκική προεδρία.

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασχίζεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν διεκδικούν επιρροή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν με όπλα στη σύγκρουση του 2020, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστήριξε τους στόχους της τελευταίας στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν συμμετείχε σε αυτήν.


Πρόσφυγες

Πριν από μία εβδομάδα το Αζερμπαϊτζάν σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς οι Αρμένιοι στην επικράτεια συμφώνησαν να διαλύσουν τις δυνάμεις τους. Η Αρμενία προετοιμάζεται για συνομιλίες για να συζητήσει την επανένταξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν πάνω από τρεις δεκαετίες αφότου η πλειοψηφία του αρμενικού πληθυσμού κήρυξε την ανεξαρτησία της με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι πρώτοι πρόσφυγες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφτασαν στην Αρμενία, ανέφεραν την Κυριακή τοπικοί αξιωματούχοι, αφού το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε 10μηνο αποκλεισμό στην αποσχισθείσα περιοχή και πραγματοποίησε στρατιωτική επίθεση αστραπή εκεί, ανακτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν περάσει στην Αρμενία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αρμενίας, καθώς έσπευσε να προετοιμαστεί για χιλιάδες πρόσφυγες.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τις τελευταίες μάχες και μεταφέρθηκαν σε ρωσικό στρατόπεδο ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Συνολικά 377 άνθρωποι είχαν φτάσει στην Αρμενία από την περιοχή μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ανέφεραν οι αρμενικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back