ΚΟΣΜΟΣ

Μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και πάλι η Συρία

Εικόνα του άρθρου Μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και πάλι η Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 00:35
ΚΟΣΜΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την ιδιότητα μέλους της Συρίας μετά την αναστολή της πριν από 10 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με τα ιρακινά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανακλήθηκε αφότου ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέταξε την καταστολή των διαδηλωτών τον Μάρτιο του 2011, η οποία οδήγησε τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έκτοτε έχει σκοτώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει άλλα 23 εκατομμύρια.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ δήλωσε την Κυριακή ότι ο Άσαντ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου αργότερα αυτό το μήνα «εάν το επιθυμεί».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Άσαντ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία, ο Αμπούλ Γκαϊτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο: «Αν το επιθυμεί, διότι η Συρία, από σήμερα το βράδυ, είναι πλήρες μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και από αύριο το πρωί έχει το δικαίωμα να καταλάβει οποιαδήποτε θέση».

Τα αραβικά κράτη θα πρέπει να ακολουθήσουν «μια αποτελεσματική προσέγγιση που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζεται επίσης η «σημασία της κοινής εργασίας και του διαλόγου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες».

Η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό επιταχύνθηκε μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία και την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, οι οποίες είχαν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, με κινεζική μεσολάβηση.

Ενώ η Σαουδική Αραβία αντιστεκόταν επί μακρόν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον Άσαντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τη Δαμασκό για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ οι δύο χώρες αποκατέστησαν επίσης τις διπλωματικές σχέσεις και τις πτήσεις μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέφθηκε επίσης τη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, υπογράφοντας μακροπρόθεσμες εμπορικές και πετρελαϊκές συμφωνίες.

Η Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Κατάρ είχαν αντιταχθεί στην παρουσία του Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, λέγοντας ότι μια πρόσκληση πριν η Δαμασκός συμφωνήσει να διαπραγματευτεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο θα ήταν πρόωρη.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους έναντι της συριακής κυβέρνησης, θεωρώντας την «κράτος-παρίας» και προτρέποντας τα αραβικά κράτη να λάβουν κάτι ως αντάλλαγμα για τη δέσμευση με τον Άσαντ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3