Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι απολύσεις της «Πίνδου» στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Οι απολύσεις της «Πίνδου» στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2021, 10:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κοινοβουλευτικές διαστάσεις παίρνει η απόλυση και επαναπρόσληψη, μετά από προσωρινά μέτρα, συνδικαλιστή από την «Πίνδο». Την υπόθεση έφεραν στη Βουλή δύο βουλευτές του ΚΚΕ, οι Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης, με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, οι οποίοι ζητούν από τον κ. Χατζηδάκη να λάβει μέτρα για να «παύσει η παράνομη και εκδικητική συμπεριφορά της ‘Πίνδου’ στον εργάτη, να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.

Επίσης, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ συνδέουν το πρόσφατο γεγονός με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς εργαζόμενων της εταιρίας, ζητώντας «να μην ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος εργατών που εμβολιάστηκαν».

Αναλυτικά:

Τέλος Δεκεμβρίου απολύθηκε εργαζόμενος της επιχείρησης και το ΚΚΕ είχε κάνει εκ νέου λίγο καιρό μετά σχετική ερώτηση. Ο απολυμένος, συνδικαλιστικής και μέλος σωματείου, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα μέσω του Εργατικού Κέντρου τα οποία κέρδισε και επέστρεψε προσωρινά στη δουλειά.

Το ΕΚΙ και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλογίζουν εκδικητικότητα στην επιχείρηση, καθώς κατά την επιστροφή του «τον έστειλε στο πιο σκληρό κομμάτι της παραγωγής στο κρέμασμα, που έχει παραχωρηθεί μόνιμα σε εργολάβο, θέση εργασίας για την οποία δεν εκπαιδεύτηκε. Πολλές καταγγελίες γίνονται ότι ενώ οι εργαζόμενοι λούζονται από την κορφή ως τα νύχια με περιττώματα, δεν χορηγούνται ούτε τα ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας» αναφέρουν επακριβώς οι δύο βουλευτές.

Η εταιρία προχώρησε σε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, η οποία θα εκδικαστεί σήμερα 20 Απριλίου. Σε συμπαράσταση στον εργαζόμενο έχει κληθεί συγκέντρωση από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο δικαστικό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παρέπεμψαν σε παλιότερη απάντηση, σε παρόμοια ερώτηση, του υφυπουργού Εργασίας κ. Τσακλόγλου, σύμφωνα με την οποία «λόγω της φύσης των εργασιών, της αυξομείωσης της παραγωγής, καθημερινά προκύπτουν έκτακτες ανάγκες αναγκαζόμενοι αυτοτελή τμήματα εργασία να παραχωρούμε σε εργολάβους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία, όπως η συγκέντρωση των πουλερικών τη νύχτα και το κρέμασμα αυτών συνεργαζόμενοι με έξι συνολικά εργολάβους».

Καταγγέλλουν επίσης ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στην εταιρία και ότι δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας, «αν και έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από το κράτος, έχει ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού, την προηγούμενη περίοδο που για αυτό το λόγο προκάλεσε και την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥΥ».

Σχετικά με τα του εκτός σειράς εμβολιασμού, τα οποία η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «σφάλμα του συστήματος», οι δύο βουλευτές αναφέρουν: «Πρόκειται για την επιχείρηση που ενώ απολύει γιατί διεκδικούν οι εργάτες μέτρα για την υγεία τους και της ζωής τους από την νόσο COVID 19, εμπλέκεται με τον εκτός λίστας εμβολιασμό στους εργαζόμενους, για τον οποίο έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργάτες που εμβολιάστηκαν».

Προσθέτουν τέλος ότι «από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2020 επιδοτήθηκε και πάλι ειδικά για τον κορονοϊό με 311.675 ευρώ».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back