Άμεση αλλαγή πορείας, με βαθιές δημοκρατικές αλλαγές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε φράγμα, όπως είπε, στον ευρωσκεπτικισιμό και την ακροδεξιά, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Όπως είπε, το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχθηκε σημαντικό πλήγμα, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα είχα σταλεί προ πολλού από πολλές κατευθύνσεις.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες, στην αλα κάρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», που, όπως είπε, είχαν δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Την ανησυχία του για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού υπογραμμίζει με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών κ .Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία
«Μετά από τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών».
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Για «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει την ανάγκη «ειλικρινούς και γενναίας αυτοκριτικής». Ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωσή του, προτείνει «ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη του στη χρησιμότητα της ΕΕ».
«Χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος. Πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του. Και να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ.Γεννηματά.
«Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της», πρεσθέτει η κ. Γεννηματά.
«Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος. «Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές με όπλο τον φόβο κατέκτησαν την Αγγλία και την Ουαλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική».