Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ανακρίβειες του κ. Γεραπετρίτη

Εικόνα του άρθρου Οι ανακρίβειες του κ. Γεραπετρίτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2021, 11:59
ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ανατροφοδοτήσει το «αφήγημα της πρωτιάς» για μια σειρά ζητήματα, στη διαχείριση της πανδημίας. Πέρα από το γεγονός ότι ο «πρωταθλητισμός» αυτός υπάρχει μόνο στο μυαλό των επικοινωνιολόγων της κυβέρνησης και ως επιχείρημα μόνο για… καφενειακές κουβέντες, κατά περίπτωση τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκουν το «στατιστικό που ταιριάζει».

Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακάλυψε την «πρωτιά στους εμβολιασμούς ανάμεσα στις χώρες της G20», ένα δεδομένο που… δεν εξηγείται εύκολα.

Ο κ. Γεραπετρίτης, επιρρεπής σε ανακριβείς δηλώσεις, είπε επίσης ότι «δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη» του υπουργού Χ. Θεοχάρη στο BBC, σχετικά με τον εμβολιασμό. Ο Στίβεν Σακούρ, είπε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πάει με πολύ αργούς ρυθμούς, κάτι που ήταν ακριβές, τουλάχιστον μέχρι πριν από δέκα ημέρες. Από τις 5 Μαΐου και μετά έχει αυξηθεί ικανοποιητικά ο ρυθμός εμβολιασμού, αλλά και πάλι, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «τείχος ανοσίας τον Ιούνιο» ή για «εμβολιασμό των νησιών τον Απρίλιο» δεν δύναται να εκπληρωθούν.

Ο υπουργός Επικρατείας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ έκανε και ένα κλασικό λάθος, σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική δουλειά. Ενώ διέψευσε τον κ. Σακούρ, είπε, στην ίδια πρόταση ότι… δεν έχει παρακολουθήσει τη συνέντευξη, οπότε επιφυλάσσεται.

Ισχυρίστηκε ότι με βάση «επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες», η Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20.

Αυτό είναι κάπως δύσκολo να συμβαίνει ωστόσο. Η Γερμανία πχ, που είναι μέλος των G20, είναι πολύ πιο πάνω στην κατάταξη τουλάχιστον μιας δόσης σε σχέση με τον πληθυσμό. Μπορείτε να δείτε σχετικά, στον παρακάτω πίνακα:


Επίσης, η κατάταξη που επικαλείται ο κ. Γεραπετρίτης είναι μάλλον άστοχη, καθώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει απευθείας στους G20, αλλά εκπροσωπείται μέσω της ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι «έως τα τέλη Μαΐου ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες».

Ωστόσο, ακόμα και με το σημερινό, πολύ καλό και γρήγορο ρυθμό των 105.000 δόσεων ανά ημέρα, οι αριθμοί δεν δικαιώνουν τον υπουργό Επικρατείας: Ακόμα και αν τις υπόλοιπες 17 ημέρες χορηγηθούν 1.680.000 δόσεις, δεν θα έχουν εμβολιαστεί «5 εκατ. πολίτες». Αυτή τη στιγμή, έχουν εμβολιαστεί 1.450.838 άνθρωποι στην Ελλάδα και ακόμα και αν ήταν… όλα τα υπόλοιπα εμβόλια μονοδοσικά, στα τέλη Μαΐου, με τους σημερινούς ρυθμούς και εξαήμερο εμβολιασμό, θα έχουν εμβολιαστεί 3 εκατ. άνθρωποι.

Το πρόβλημα των επικοινωνιακών ανακριβειών βρίθει στον «πολιτικό λόγο της καραντίνας», με την κυβέρνηση να «σέρνει το χορό», αμφισβητώντας συχνά τα δεδομένα που η ίδια χορηγεί…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back