Οι αφρικανικοί ελέφαντες καλούν ο ένας τον άλλον και ανταποκρίνονται σε προσωπικά ονόματα -κάτι που λίγα άγρια ζώα κάνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Τα ονόματα είναι ένα μέρος των χαμηλών βρυχηθμών των ελεφάντων που μπορούν να ακούσουν σε μεγάλες αποστάσεις σε όλη τη σαβάνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ζώα με πολύπλοκες κοινωνικές δομές και οικογενειακές ομάδες που αποχωρίζονται και στη συνέχεια επανενώνονται συχνά μπορεί να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ατομικά ονόματα.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα άγρια ζώα να αποκαλούν το ένα το άλλο με μοναδικά ονόματα. Οι άνθρωποι έχουν ονόματα, φυσικά, και τα σκυλιά μας έρχονται όταν τα φωνάζουμε. Τα μωρά δελφίνια εφευρίσκουν τα δικά τους ονόματα, που ονομάζονται σφυρίγματα υπογραφής, και οι παπαγάλοι μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν ονόματα.
Κάθε ένα από αυτά τα είδη ονομασιών διαθέτει επίσης την ικανότητα να μαθαίνει να προφέρει μοναδικούς νέους ήχους κατά τη διάρκεια της ζωής του -ένα σπάνιο ταλέντο που διαθέτουν και οι ελέφαντες.
Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Ecology & Evolution, οι βιολόγοι χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να ανιχνεύσουν τη χρήση ονομάτων σε μια ηχητική βιβλιοθήκη φωνημάτων ελεφάντων της σαβάνας που καταγράφηκαν στο Εθνικό Καταφύγιο Samburu και στο Εθνικό Πάρκο Amboseli της Κένυας.
Οι ερευνητές ακολούθησαν τους ελέφαντες με τζιπ για να παρατηρήσουν ποιος φώναζε και ποιος φαινόταν να ανταποκρίνεται.
Αναλύοντας μόνο τα ηχητικά δεδομένα, το υπολογιστικό μοντέλο προέβλεψε σε ποιον ελέφαντα απευθυνόταν το 28% των περιπτώσεων, πιθανότατα λόγω της συμπερίληψης του ονόματός του. Όταν το μοντέλο τροφοδοτήθηκε με δεδομένα χωρίς νόημα, το μοντέλο προσδιόρισε με ακρίβεια μόνο το 8% των κλήσεων.
Οι φωνές των ελεφάντων περιλαμβάνουν ήχους που βρίσκονται κάτω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο μέρος της φωνής είναι το όνομα.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τα αποτελέσματά τους παίζοντας τις ηχογραφήσεις σε μεμονωμένους ελέφαντες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πιο ενεργητικά, χτυπώντας τα αυτιά τους και σηκώνοντας τον κορμό τους, στις ηχογραφήσεις που περιείχαν τα ονόματά τους. Μερικές φορές οι ελέφαντες αγνοούσαν εντελώς τις φωνές που απευθύνονταν σε άλλους.
Με πληροφορίες από ΑΡ