Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κλείνουν τα σύνορα για τη Νότιο Αφρική

Εικόνα του άρθρου Κλείνουν τα σύνορα για τη Νότιο Αφρική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2021, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική και τα σύνορα ξανακλείνουν: πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα.

Για τη χώρα μας το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την είσοδο από αύριο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. 

Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική.

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.

Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν «βιαστικές» από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.

 

Πτώση των Χρηματιστηρίων

Οι φόβοι που προκάλεσε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε την ώρα που οι υγειονομικοί περιορισμοί προκαλούσαν κοινωνικές εντάσεις και παρέμενε η δυσπιστία για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ισχυρές πτώσεις στα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο.

Το Τόκιο έχανε 2,53% στο κλείσιμο και η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο περισσότερο από 3% στο άνοιγμα. Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έπεφτε 3,33% στις 13:10 ώρα Ελλάδος.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν και οι τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί τη μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών και την ισχυρή πτώση των δεικτών της Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 858,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,45%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 857,92 μονάδες (-4,57%).


Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να επιβραδύνουμε την μετάδοση αυτής της παραλλαγής», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα χρειαστεί «εβδομάδες» για να κατανοήσουμε το επίπεδο μεταδοτικότητας και επίπτωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ονομάστηκε B.1.1.529, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής 22 κρούσματα της B.1.1.529 έχουν καταγραφεί, κυρίως μεταξύ νέων, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD). Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στην γειτονική Μποτσουάνα όπως και στο Χονγκ Κονγκ, όπου διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την Νότια Αφρική.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ένα κρούσμα του νέου παραλλαγμένου στελέχους: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας φόβους για «δύο επιπλέον κρούσματα» και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, πρόσθεσε το ισραηλινό υπουργείο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το εμβόλιο με το οποίο είχαν αυτοί εμβολιαστεί και με το πόσες δόσεις είχαν λάβει.

Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής του ιού.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε εξάλλου ο εντοπισμός ενός κρούσματος του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στο Βέλγιο, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει ότι διέγνωσε κρούσμα της νέας παραλλαγής.

«Έχουμε τώρα ένα επιβεβαιωμένο κρούσματα της παραλλαγής αυτής. Πρόκειται για κάποιον που επέστρεψε από το εξωτερικό. Το πρόσωπο αυτό διεγνώσθη θετικό στις 22 Νοεμβρίου και δεν είχε εμβολιαστεί» κατά της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντερμπρούκε.

 

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων και «μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα», εξήγησε χθες ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτικό.

Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορονοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.

Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων» τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3