Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξενοδόχοι ζητούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους

Εικόνα του άρθρου Οι ξενοδόχοι ζητούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2020, 19:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων ζητάει να κλείσουν και τα ξενοδοχεία, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα καταστήματα και επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά, με κυβερνητικές αποφάσεις. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ξενοδοχεία και καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτή τη στιγμή έχουν μηδενικές πληρότητες, μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζουν μαζική ακύρωση υφιστάμενων κρατήσεων και έλλειψη νέων, ενώ παράλληλα όλες οι παράπλευρες λειτουργίες των μονάδων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π.) έχουν σταματήσει» αναφέρει.

Προσθέτουν ακόμα ότι «λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πληροτήτων και του κύκλου εργασιών, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις τουριστικές μονάδες, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης και το μόνο που επιτυγχάνεται με την συνέχιση της λειτουργίας όλων αυτών των επιχειρήσεων, είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους».

Ζητούν λοιπόν άμεση αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για όσο καιρό θα ισχύσει αυτή η αναστολή λειτουργίας με τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν ή θα ισχύσουν και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, πρόβλεψη για λειτουργία κάποιων ξενοδοχείων ανά περιοχή, με βάση τα πληθυσμιακά́ τους κριτήρια, για την εξυπηρέτηση των λίγων επισκεπτών που μπορεί ακόμα να υπάρχουν, όπως είναι αυτοί που επισκέπτονται μία περιοχή για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας. Να ενταχθούνν όμως και αυτά τα ξενοδοχεία, όπως και τα υπόλοιπα, στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) εκτιμάει ότι οι ζημιές στον κλάδο θα είναι τεράστιες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14/3/2020, οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται σε 522 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019. Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back