ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: To «κατηγορώ» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: To «κατηγορώ» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2024, 11:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν επανειλημμένα βέτο στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κατηγορώντας το σώμα ότι συσκέπτεται και καθυστερεί «ενώ πολίτες πεθαίνουν».

«Τα παιδιά που επιβιώνουν από αυτόν τον πόλεμο δεν θα φέρουν μόνο τις ορατές πληγές των τραυματικών κακώσεων, αλλά και τις αόρατες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κρίστοφερ Λόκιερ στο 15μελές συμβούλιο.

«Υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη εκτόπιση, συνεχής φόβος και η θέα των μελών της οικογένειάς τους να διαμελίζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους», είπε. «Αυτά τα ψυχολογικά τραύματα οδήγησαν παιδιά ηλικίας μόλις πέντε ετών να μας πουν ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν».

«Η μία συνεδρίαση μετά την άλλη, το ένα ψήφισμα μετά το άλλο. Αυτό το σώμα απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κρίστοφερ Λόκιερ στο Συμβούλιο.

«Παρακολουθήσαμε τα μέλη αυτού του Συμβουλίου να συσκέπτονται και να καθυστερούν ενώ άμαχοι πέθαιναν», δήλωσε ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δικαίωμα βέτο, το οποίο έχουν ασκήσει τρεις φορές μέχρι στιγμής για να εμποδίσουν το σώμα να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου το σύμμαχό τους Ισραήλ διεξάγει καταστροφικό πόλεμο.

Η διεθνής ανησυχία έχει κορυφωθεί εξαιτίας του κλιμακούμενου αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα και της απελπιστικής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, ο οποίος ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Εκείνη η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.160 ανθρώπων στο Ισραήλ, κυρίως αμάχων. Η εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 29.410 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Ο απολογισμός αυτός έχει αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τιθασεύσει το σύμμαχό της Ισραήλ, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει ότι μια τέτοια έκκληση από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που είχε συλλάβει η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ένα εναλλακτικό ψήφισμα για τη Γάζα μετά το πιο πρόσφατο βέτο τους αυτή την εβδομάδα, το οποίο αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη «κατάπαυση του πυρός», χωρίς όμως να ζητούν την άμεση εφαρμογή του.

Ο Λόκιερ χαρακτήρισε την κίνηση της Ουάσινγκτον ως «στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητική».

Είπε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι «κατάπληκτοι από την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες τους ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου για να εμποδίσουν τις προσπάθειες για την υιοθέτηση του πιο προφανή ψηφίσματος. Αυτό που απαιτεί άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

«Ο λαός της Γάζας χρειάζεται κατάπαυση του πυρός, όχι όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά τώρα. Χρειάζονται μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, όχι μια προσωρινή περίοδο ηρεμίας. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό αποτελεί σοβαρή αμέλεια», συνέχισε

Mε πληροφορίες από Reuters, Barrons. Φωτογραφία αρχείου: Άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα ερείπια της πόλης της Γάζας. Οκτώβριος 2023/© MSF

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back