ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η νομιμότητα της Ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών στο Διεθνές Δικαστήριο

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Η νομιμότητα της Ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών στο Διεθνές Δικαστήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2024, 11:01
ΚΟΣΜΟΣ

Τη Δευτέρα ξεκινούν ιστορικές ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης κατοχής από το Ισραήλ εδαφών που προορίζονται για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Έχουν προγραμματιστεί έξι ημέρες ακροάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συμμετάσχει ένας πρωτοφανής αριθμός χωρών, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την καταστροφική του επίθεση στη Γάζα.

Αν και η υπόθεση λαμβάνει χώρα με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, εστιάζει στην αόριστη κατοχή της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων οι οποίοι θα μιλήσουν πρώτοι τη Δευτέρα, θα υποστηρίξουν ότι η ισραηλινή κατοχή είναι παράνομη επειδή έχει παραβιάσει τρεις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η νομική ομάδα των Παλαιστινίων στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Λένε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει την απαγόρευση της εδαφικής κατοχής με την προσάρτηση μεγάλων εκτάσεων κατεχόμενης γης, έχει παραβιάσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και έχει επιβάλει ένα σύστημα φυλετικών διακρίσεων και απαρτχάιντ.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών από τους Παλαιστίνιους τον λόγο θα λάβουν 51 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμοί, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και η Αφρικανική Ένωση. Το δικαστήριο πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες για να εκδώσει τη γνώμη του.

Το Ισραήλ δεν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, αλλά θα μπορούσε να υποβάλει γραπτή δήλωση.

Η υπόθεση φτάνει στις δικαστικές αίθουσες αφού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2022 να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο μια μη δεσμευτική συμβουλευτική γνωμοδότηση για μια από τις μακροβιότερες και πιο ακανθώδεις διαφορές στον κόσμο. Το αίτημα προωθήθηκε από τους Παλαιστίνιους και αντιτάχθηκε σθεναρά από το Ισραήλ. Πενήντα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Σε γραπτή δήλωσή του πριν από την ψηφοφορία, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Χίλαντ Ερντάν χαρακτήρισε το αίτημα «εξωφρενικό», τον ΟΗΕ «ηθικά χρεοκοπημένο και πολιτικοποιημένο» και οποιαδήποτε πιθανή απόφαση του δικαστηρίου «εντελώς παράνομη».

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν και τις τρεις περιοχές για ένα ανεξάρτητο κράτος. Το Ισραήλ θεωρεί τη Δυτική Όχθη αμφισβητούμενη περιοχή, το μέλλον της οποίας θα πρέπει να αποφασιστεί με διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back