ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «Ένα ρεκόρ που δεν θα έπρεπε να είχε σημειωθεί ποτέ»

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: «Ένα ρεκόρ που δεν θα έπρεπε να είχε σημειωθεί ποτέ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2023, 12:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο έχει ανέλθει στο ρεκόρ των 110 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Σουδάν να ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Τα εκατό εκατομμύρια είναι ένα ακραίο νούμερο – τραγικό και τρομακτικό ταυτόχρονα. Ένα ρεκόρ που δεν θα έπρεπε να είχε σημειωθεί ποτέ», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. «Θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση προκειμένου να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συρράξεις, να βάλουμε ένα τέλος στις διώξεις και να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες που αναγκάζουν αθώους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως αυξήθηκε στα 90 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2021, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μυανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ άλλων. 

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φέτος τον εκτοπισμό 8 εκατομμυρίων ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια προσφυγικές μετακινήσεις από την Ουκρανία.

Ο συνολικός αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αντιστοιχεί σε πάνω από το 1 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ ισοδυναμεί με την 14η πιο πολυπληθή χώρα στον κόσμο. Περιλαμβάνει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και τα 53,2 εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εντός των συνόρων της χώρας τους εξαιτίας των συγκρούσεων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC).

Ο Γκράντι εξέφρασε ανησυχίες για αυστηρότερους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και για απωθήσεις, χωρίς να κατονομάσει χώρες.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερο μια απροθυμία εκ μέρους των κρατών να συμμορφωθούν πλήρως με τις αρχές της σύμβασης (του 1951 για τους πρόσφυγες), ακόμη και κράτη που την έχουν υπογράψει», δήλωσε ο Γκράντι στο Reuters στο περιθώριο της ενημέρωσης.

Ωστόσο, ήταν αισιόδοξος για ορισμένες εξελίξεις, συγκεκριμένα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον επιμερισμό της ευθύνης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

«Υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν κάποια ανησυχία. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Ευρωπαίοι συμφωνούν σε κάτι».

Με πληροφορίες από UNHCR,, Reuters. Φωτογραφία: ©UNHCR/Igor Karpenko

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back