ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Ζυλιέν από το Κογκό, η δασκάλα του και ο δήμαρχος Κόνιτσας

Εικόνα του άρθρου Ο Ζυλιέν από το Κογκό, η δασκάλα του και ο δήμαρχος Κόνιτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2017, 17:21
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου προβάλλει την προσωπική ιστορία ενός πρόσφυγα από το Κονγκό που βρέθηκε στην Ελλάδα μετά από πολλές περιπέτειες, αγωνίστηκε να μάθει γράμματα, αρίστευσε στα μαθήματα και τελικά μπήκε πρώτος, με την καλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά. 

Ήταν η δεύτερη απόπειρα του Ζυλιέν προκειμένου να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα του. Λίγο ντροπαλός, μιλάει αργά, αλλά σε άπταιστα ελληνικά, λίγα αγγλικά και γαλλικά τα έμαθε στο σχολείο του στο Κογκό.

Ο ίδιος, γράφει η Tageszeitung, εξακολουθεί να αισθάνεται ανασφαλής. Αυτό που θέλει μόνο να πει είναι ότι στην πρώτη του προσπάθεια να διαφύγει με πολλούς συγγενείς σε γειτονική χώρα με πλοίο έχασε τον αδελφό του. Αλλά την επόμενη φορά, το 2011 ο Ζυλιέν αισθάνθηκε τυχερός και ήρθε με τον συνηθισμένο τρόπο στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, αν και διάφοροι μεσάζοντες του έβαλαν πολλά εμπόδια.

Ο Ζυλιέν μετά από περιπλανήσεις εντός της χώρας, φιλοξενήθηκε τελικά στην ακριτική Κόνιτσα κι εκεί «έπεσε με τα μούτρα» στα βιβλία κυνηγώντας το όνειρό του. Αλλά και περιμένοντας να εγκριθεί η αίτησή του για πολιτικό άσυλο. 

«Ο πατέρας μου έλεγε ότι η μόρφωση είναι τα πάντα. Κι εγώ πάντοτε προσπαθούσα να ενστερνιστώ τα λόγια αυτά» λέει ο 22χρονος νεαρός. Αλλά για να γίνει το καλό, δεν αρκεί η προσωπική επιμονή και ο ενθουσιασμός. Χρειάζονται και άξιοι συμπαραστάτες. 

Ο Ζυλιέν ευτυχώς τους είχε και σήμερα τους ευχαριστεί μέσω της Tageszeitung: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάνω απ’ όλα τη δασκάλα μου, την κυρία Γιάννα Νίκου, που με βοήθησε και μάλιστα ήταν διατεθειμένη να κάνει ακόμη και ιδιαίτερα μαθήματα, πολλές ώρες, χωρίς πληρωμή…».

Αλλά μάλλον δεν θα γίνονταν όλα αυτά, αν ο φιλότιμος Αντρέας Παπασπύρου, δήμαρχος της Κόνιτσας, δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να υποδεχθεί περίπου 100 πρόσφυγες στην πόλη του. «Ήταν ένας από τους λίγους δημάρχους στην Ελλάδα, που δήλωσαν ευθαρσώς και εξ αρχής ότι καλωσορίζουν πρόσφυγες από την Αφρική, τη Συρία ή το Αφγανιστάν στην πόλη τους», υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα. 

«Όταν ο Ζυλιέν τελειώσει τις σπουδές του, θα θέλαμε να γυρίσει στην Κόνιτσα, για να μείνει και να εργαστεί εκεί» λέει ο δήμαρχος. Και ο Ζυλιέν το θέλει. Αν και, προς το παρόν, λέει στην Tageszeitung, «σκέπτεται ένα μεταπτυχιακό, ίσως στο εξωτερικό. Αλλά κι αν ακόμη (ξανα)ξενιτευτεί, θέλει οπωσδήποτε να γυρίσει στην Ελλάδα και να εργαστεί εδώ. Κι όλα αυτά παρότι δεν τελειώνει αυτή η περίφημη κρίση. ʻΜα δεν χρειάζεται να κερδίζω πολλά χρήματαʼ λέει ο Ζυλιέν. ʻΑρκεί να νιώθω ευτυχισμένος στην καινούρια μου πατρίδα».

Πηγή: Tageszeitung, Deutsche Welle/Γιάννης Παπαδημητρίου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΖΙΜΑΚΟΣ
ΟΚΣΩ ΑΡΑΠΑΚΛΑ
Δήμητρα
ΦΥΓΕ ΑΠΟ 'ΔΩ ΡΕ ΣΚΥΛΑΡΑΠΑ !!!
εγώ
Τζιμάκος και Δήμητρα δε φεύγετε εσείς καλύτερα και μην ξαναγυρίσετε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back