ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπουργός που δεν πείθει για τις «καλές προθέσεις» του

Εικόνα του άρθρου Ο υπουργός που δεν πείθει για τις «καλές προθέσεις» του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2023, 11:07
ΕΛΛΑΔΑ

O υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, είτε δεν έχει ακριβή ιδέα για το πώς ακριβώς λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, είτε προσπαθεί να στρέψει υπαρκτά προβλήματα προς τη δημόσια διαχείριση του νερού, είτε και τα δύο.

Καταρχάς, η συζήτηση του νόμου στη Βουλή αναβλήθηκε. Το σχέδιο αντιμετωπίζει και εσωτερικά πυρά στη ΝΔ (όπως αυτά του Σταύρου Καλογιάννη) και οι ισχυρισμοί του υπουργού ότι «δεν υπάρχει διάθεση ιδιωτικοποίησης των παρόχων ύδατος», δεν πείθει ιδιαίτερα.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός που «κληρονόμησε» τις ακριβές τιμές στο ρεύμα από τον προκάτοχό του Κωστή Χατζηδάκη και δεν μπόρεσε ποτέ πραγματικά να τις «δαμάσει», είπε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχουν ΔΕΥΑ σήμερα, που τιμολογούν έως και 190% το κόστος του νερού. Δηλαδή, υπάρχουν πολίτες – δημότες που πληρώνουν 40% και 50% παραπάνω το νερό από ό,τι θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ της τιμολόγησης. Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι υπάρχει πλημμελής έλεγχος. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίει η δημόσια διοίκηση. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, θέλουμε να αλλάξουμε μια κακή λειτουργία. Ερχόμαστε και λέμε σε μία δημόσια Ανεξάρτητη Αρχή, ότι θα ασκεί έλεγχο και εποπτεία – τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο – ώστε μετά, μέσα από τις δράσεις που θα αναλάβουμε, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες».

Όντως, το παράδειγμα των Ιωαννίνων, μιας πόλης με πλούσιο υδατικό «κεφάλαιο» και ακριβές, μέτριες και συχνά, εκνευριστικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, θα μπορούσε να ενισχύσει θεωρητικά τα λεγόμενα του υπουργού.

Ωστόσο, οι ΔΕΥΑ δεν έγιναν από μόνες τους ακριβές και δυσκίνητες. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με χαρακτηριστικά ιδιωτικού φορέα, σε διάφορες λειτουργίες τους, ελέγχονται από τις δημοτικές αρχές και από τις πολιτικές που εφαρμόζουν αυτές.

Ο νόμος του 2016 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπον ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος του συγκεκριμένου παρόχου». Οι δημοτικές αρχές των Ιωαννίνων, την τελευταία 20ετία ή φόρτωσαν τη ΔΕΥΑΙ με χρέη και ακρίβυναν το νερό (όπως κατά τη δημοτική περίοδο Γκόντα) ή δεν κατάφεραν να βελτιώσουν σοβαρά τις λειτουργίες της (δημοτικές αρχές 2010-2019) καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν τα πολύ μεγάλα χρέη και την εγγενή αδυναμία των στελεχών, αιρετών κυρίως, που συχνά δεν είχαν καμία ιδιαίτερη εμπειρία, είτε να μην μπορέσουν να εφαρμόσουν προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση των τιμών, όπως η τρέχουσα δημοτική αρχή.

Ο κ. Σκρέκας πιστεύει ότι με τη δημιουργία μιας «υδατικής ΡΑΕ» θα «ελέγξει το κόστος από τα πάνω», κάτι που δεν έγινε ποτέ δυνατό πχ στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Ως επακόλουθο, δεν μπορεί να πείσει για αγαθές προθέσεις, παρά μόνο να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την «ιδιωτικοποίηση των παρόχων». Δεν είναι ο πρώτος υπουργός που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το ίδιο θέμα. Το είχε κάνει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πριν από μερικούς μήνες.

  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back