Καταρχάς, ο πιο γνωστός Γεννάδιος στην Ελλάδα, είναι ο Γεώργιος. Γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης το 1786 και καταγόταν από τα Δολιανά, στο Πωγώνι, γιος του Αναστασίου ή Παπαναστασίου Γεννάδιου, ενός ιερέα.
Ο Γεννάδιος επέστρεψε με τη μητέρα του στα Δολιανά, σε μικρή ηλικία και αργότερα, σπούδασε φιλολογία στο Βουκουρέστι.
Το 1820 ο Γεννάδιος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Έφυγε από τις παραδουνάβιες μετά την αποτυχία του κινήματος του Δραγατσανίου και πήγε στην Οδησσό και κατόπιν, στη Γερμανία.
Αργότερα, στο ελληνικό κράτος πλέον, συνεργάζεται με τον Καποδίστρια και αναλαμβάνει τη διοργάνωση σχολείων και βιβλιοθηκών.
Το 1854 πέθανε στην Αθήνα, θύμα μιας επιδημίας χολέρας στην πόλη.
Ποιος είναι όμως ο «Κ» Γεννάδιος, του οποίου το όνομα φέρει ένας δρόμος στα Γιάννενα, στο ιστορικό κέντρο της πόλης;
Καταρχάς, ο Γεώργιος Γεννάδιος παντρεύτηκε την Άρτεμη Μπενιζέλου, γόνο της μεγάλης αθηναϊκής οικογένειας και απέκτησαν 8 παιδιά, 4 αγόρια και 4 κορίτσια.
Ένα από αυτά, ήταν ο Κωνσταντίνος Γεννάδιος, ο τέταρτος γιος της οικογένειας. Τα παιδιά της οικογένειας διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς δραστηριότητας. Ο Ιωάννης Γεννάδιος, ο γνωστότερος της οικογένειας μετά τον πατέρα του, υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα και οι δωρεές του εμπλούτισαν σημαντικά τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, της οποίας θεωρείται θεμελιωτής. Ο Ιωάννης, είχε προσληφθεί στον εμπορικό οίκο Ράλλη στο Λονδίνο, όπου τον ακολούθησε και ο Κωσταντίνος.
Για πολλά χρόνια ο Κωνσταντίνος ήταν ο «χαμένος αδερφός», καθώς δεν υπήρχαν βιβλιογραφικές αναφορές γι αυτόν, παρά μόνο ότι πέθανε στο Λονδίνο, σε νεαρή ηλικία. Ο Κωνσταντίνος Γεννάδιος πέθανε στις 12 Απριλίου 1866, από φυματίωση "προσβληθείς υπό του υγρού κλίματος", όπως αναφέρει ο Ιωάννης σε γραπτό του.
Για πολλά χρόνια, ο τάφος του ήταν χαμένος και εντοπίστηκε σχετικά πρόσφατα στο ελληνικό νεκροταφείο του West Norwood Cemetery, μετά από έρευνα.
Μια μικρή σημείωση, ωστόσο: η ονοματοδοσία των δρόμων στα Γιάννενα δεν ήταν πάντα ακριβής. Υπάρχουν πλείστες όσες ταμπέλες με μικρά λάθη, από τα μικρά ονόματα των αναφερόμενων ή και τις ιδιότητές τους. Η ιστορία του Κωνσταντίνου Γεννάδιου είναι πολύ πρόσφατη, μετά την έρευνα της Βικτωρίας Σολομωνίδου, το 2021.
Ο δρόμος όμως ονομάζεται έτσι εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός, να αναφέρεται σε άλλο μέλος της οικογένειας Γενναδίου, με λάνθασμένη αναφορά στο μικρό όνομα.