ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο τυφώνας Μπέριλ «ισοπεδώνει» κάθε ρεκόρ

Εικόνα του άρθρου Ο τυφώνας Μπέριλ «ισοπεδώνει» κάθε ρεκόρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2024, 20:24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο τυφώνας Μπέριλ σπέρνει τον όλεθρο σε περιοχές της Καραϊβικής και τοποθετεί τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην πορεία της καταιγίδας στη Γρενάδα, τη Βενεζουέλα και τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες στη νοτιοανατολική Καραϊβική ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Με μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα ανέμου άνω των 257 χλμ/ώρα έγινε ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας πέντε στον Ατλαντικό με καταγραφές που χρονολογούνται εδώ και περίπου 100 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, έχει καταγραφεί μόνο μία προηγούμενη περίπτωση τυφώνα κατηγορίας πέντε στον Ατλαντικό τον Ιούλιο, ο τυφώνας Έμιλι, στις 16 Ιουλίου 2005.

Τα αίτια των μεμονωμένων καταιγίδων είναι πολύπλοκα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αποδοθούν πλήρως συγκεκριμένες περιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας θεωρούνται ως βασικός λόγος για τον οποίο ο τυφώνας Μπέριλ ήταν τόσο ισχυρός.

Συνήθως, τέτοιες ισχυρές καταιγίδες αναπτύσσονται μόνο αργότερα στην εποχή, αφού οι θάλασσες έχουν θερμανθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι τυφώνες χρειάζονται γενικά η επιφάνεια της θάλασσας να είναι τουλάχιστον 27°C για να έχουν πιθανότητες να αναπτυχθούν και οι θερμότερες θάλασσες σημαίνουν ισχυρότερους τυφώνες, επειδή οι καταιγίδες μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ενέργεια, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου.

Στην κύρια περιοχή ανάπτυξης τυφώνων στον Ατλαντικό, το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών -η ενέργεια που αποθηκεύεται σε όλη τη στήλη του νερού- βρίσκεται σε επίπεδα που συνήθως δεν παρατηρούνται μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τότε είναι που η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό είναι συνήθως η πιο ενεργή, καθώς η επιφάνεια της θάλασσας είναι συνήθως η θερμότερη στο τέλος του καλοκαιριού.

Ενώ ένας τυφώνας κατηγορίας πέντε είναι ανήκουστο φαινόμενο τόσο νωρίς στην εποχή, η δύναμή του εντάσσεται στην ευρύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αυτές οι καταιγίδες αλλάζουν σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Ο αριθμός των τυφώνων δεν έχει αυξηθεί, αλλά ένα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς αναμένεται να φθάσει τις υψηλότερες κατηγορίες παγκοσμίως καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Τον Μάιο, η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία Noaa προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να έχουμε μια «εξαιρετική» περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό, προβλέποντας τέσσερις έως επτά μεγάλους τυφώνες - κατηγορίας τρία και άνω - από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Κατά μέσο όρο, ο Ατλαντικός πλήττεται από τρεις μεγάλους τυφώνες το χρόνο.

Οι μετεωρολόγοι και οι επιστήμονες του κλίματος παρατήρησαν επίσης πόσο γρήγορα ενισχύθηκε ο τυφώνας Μπέριλ.

Χρειάστηκαν μόλις 42 ώρες για να μετατραπεί από τροπική ύφεση - με μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα ανέμου 61 χλμ/ώρα ή λιγότερο - σε μεγάλο τυφώνα (δηλαδή πάνω από 179 χλμ/ώρα).



Δορυφορική φωτογραφία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, φαίνεται το μάτι του τυφώνα Μπέριλ να κατευθύνεται προς το νησί της Τζαμάικα, ακριβώς νότια της Κούβας.Από το απόγευμα της Τετάρτης τοπική ώρα, το κέντρο του τυφώνα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Κίνγκστον, της πρωτεύουσας της Τζαμάικα.



Ο τυφώνας Μπέριλ είναι ένα παράδειγμα «ταχείας εντατικοποίησης», όπου οι μέγιστες ταχύτητες ανέμου αυξάνονται πολύ γρήγορα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή οι κοινότητες έχουν λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν.

Η συχνότητα και το μέγεθος αυτών των γεγονότων ταχείας εντατικοποίησης στον Ατλαντικό φαίνεται να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Mε πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία: Μέσα στο μάτι του τυφώνα κατηγορίας 5 Μπέριλ. Το NOAA WP-3D Orion "Miss Piggy" συνεχίζει τις επιχειρήσεις μέσα στον τυφώνα Μπέριλ για τη συλλογή δεδομένων για την πρόγνωση και την έρευνα σχετικά με τους τυφώνες/Kevin Doremus NOAA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back