Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Eurogroup

Εικόνα του άρθρου Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Eurogroup
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2018, 21:33
ΕΛΛΑΔΑ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει καταρχάς μία δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων της χώρας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Αναφορικά με το πλαίσιο που διαμορφώνεται με αυτές τις αποφάσεις, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία συμφωνία που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας, απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη. Προκειμένου να προστατευτεί και να μείνει αρραγές το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως η 21η Ιούνη 2018 μένει στην Ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη. 

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό είναι το πλαίσιο και συμπλήρωσε: «Ήθελα να είσθε ο πρώτος, στον οποίο θα μεταφέρω και θα παρουσιάσω, με κάθε επισημότητα, τις λεπτομέρειες της χθεσινής απόφασης, όμως, πέραν του θεσμικού ρόλου, θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω και τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα».

 

 Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή του, σημείωσε ότι έκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας στη θέση του, κάθε Πρόεδρος Δημοκρατίας και οι προκάτοχοί του, αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. «Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η ιστορία του τόπου και η προοπτική της» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, διευκρίνισε προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα, δεν είναι στατικός. Προσαρμόζεται κατ' ανάγκη στη συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3