ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προκαλεί και πάλι για τις αμυντικές δαπάνες

Εικόνα του άρθρου Ο Τραμπ προκαλεί και πάλι για τις αμυντικές δαπάνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2024, 20:06
ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα μήνες απομένουν για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ήδη το φαβορί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανεβάσει με τις δηλώσεις του, την αρτηριακή πίεση στα ύψη στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ.

Η πρότασή του, σε μια συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα, ότι θα «ενθάρρυνε» τους επιτιθέμενους «να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν» με τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, προκάλεσε την άμεση καταδίκη του Λευκού Οίκου.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ΗΠΑ, και θέτει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο», τόνισε.

Εννοούσε ο Τραμπ αυτά που είπε; Πιθανώς όχι. Πρόκειται για τυπική συμπεριφορά του Τραμπ, υποστηρίζει το BBC. Ωστόσο, ανατρέχοντας πίσω στο 2018, ο πρώην πρόεδρος εξοργίστηκε τόσο πολύ από την αποτυχία αρκετών ευρωπαϊκών κρατών να εκπληρώσουν τη συμφωνημένη ποσόστωσή τους να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ώστε απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμμαχία.

Οι κραδασμοί που προκάλεσε, σε συνδυασμό με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, είχαν ως αποτέλεσμα να ωθήσουν ορισμένους, ιδίως τη Γερμανία, να υποσχεθούν να αυξήσουν ανάλογα τις αμυντικές τους δαπάνες.

Για τους οπαδούς του Τραμπ, αλλά και για άλλους, η γκρίνια του για τα άλλα κράτη που δεν πληρώνουν τα χρέη τους έχει μεγάλη απήχηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το ίδιο το ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ το 2023 ανέρχονταν στο 3,49% του ΑΕΠ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε το 2,07%, αλλά η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν όλες κάτω από το συμφωνημένο όριο του 2%.

Είναι ενδεικτικό ότι οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δαπάνησαν τα περισσότερα. Υπάρχουν φωνές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ που λένε: «Γιατί εμείς, η Αμερική, να σηκώσουμε το βάρος της υπεράσπισης της Ευρώπης, όταν αυτή δεν πληρώνει για τη δική της άμυνα»;

Με πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Λας Βέγκας/Facebook


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back