Οταν τα πράγματα πάνε στραβά, είναι εύκολο να γίνει ο βασικός υπεύθυνος της ήττας. Αυτός που τα... ακούει από τους οπαδούς. Ο τερματοφύλακας υπάρχουν στιγμές που μπορεί να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, εκτός από μία και μοναδική. Ποια είναι αυτή; Η εκτέλεση ενός πέναλτι. Αν δεχτεί γκολ, είναι φυσιολογικό. Αν το πιάσει, γίνεται ήρωας. Πριν τη φοβερή ιστορία μας, να ξέρετε ότι εδώ μαθαίνετε έγκυρα ποιές είναι στην Ελλάδα οι νόμιμες εταιριες στοιχηματος
Ξανά στο θέμα μας λοιπόν… Στην περίπτωση που εξετάζουμε υπήρχε ένας τερματοφύλακας που ήταν καλύτερα να του εκτελείς φάουλ παρά πέναλτι. Κάποιος που είχε το φοβερό και τρομερό ένστικτο να πέφτει στη σωστή γωνία ή να διαβάζει τη σκέψη του αντίπαλου εκτελεστή. Και γι’ αυτό δεν ήταν λίγες οι φορές που έβγαινε κερδισμένος ο ίδιος και η ομάδα του.
Ο Φώτης Στρακόσια έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια το 2005, όταν σαραντάρισε και φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του Πανιωνίου. Τεπελένι, Ντιναμό Τιράνων, ΠΑΣ Γιάννινα, Εθνικός, Ολυμπιακός, Ιωνικός, Καλλιθέα, Εθνικός Αστέρας, Προοδευτική ήταν οι ομάδες από τις οποίες πέρασε μαζί με τον ιστορικό σύλλογο της Νέας Σμύρνης.
Για αρκετούς ήταν ο φόβος και ο τρόμος την ώρα του πέναλτι, καθώς δημιουργούσε ψυχολογικό πρόβλημα στον αντίπαλο με τις αποκρούσεις του.
Όπως είναι γνωστό, είναι ο πατέρας του 26χρονου Θωμά Στρακόσια που κάνει ακόμη μεγαλύτερη καριέρα παίζοντας στην ιταλική Λάτσιο ενώ είναι και διεθνής με την Αλβανία.
Σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις
Οσοι αγαπούν τη θέση του τερματοφύλακα θυμούνται καλά ότι ο Φώτης Στρακόσια ήταν σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις πέναλτι. Δεν ήταν εύκολο να σταματήσει κανείς τον Δημήτρη Σαραβάκο από τα 11 βήματα. Εκείνος το έκανε στην πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωποι, παρότι στην εξέλιξη της φάσης δέχτηκε γκολ από τον τότε επιθετικό του Παναθηναϊκού.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε 14 χρόνια καριέρας στην Ελλάδα από το 1991 έως το 2005 έπιασε ισάριθμα πέναλτι. Είναι ένα νούμερο ρεκόρ που πέρασε στην ιστορία, με συνέπεια να θεωρείται μέχρι σήμερα αυτός που τα κατάφερε περισσότερες φορές. Γι’ αυτό και είναι αρκετοί εκείνοι που δεν έχουν ξεχάσει τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Η κληρονομιά του Θωμά
Η αφορμή πάντως για να θυμηθούμε τον πατέρα ήταν ο γιος. Κάπως έτσι σταμάτησε ο Θωμάς Στρακόσια τους Λαουτάρο Μαρτίνες και Ναϊνγκολάν της Ιντερ το 2019 στέλνοντας τη Λάτσιο στα ημιτελικά του κυπέλλου Ιταλίας. Οπως το έκανε και με τον Ντιμπάλα της Γιουβέντους κάποια βράδια αργότερα στο Τορίνο. Και όταν ήρθε η ώρα, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, να αποκαλύψει το μυστικό του, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, για το πώς κληρονόμησε δηλαδή την ικανότητα του μπαμπά. Μη φανταστείτε ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμπεριφόρα ή σκέψη που τον έφερε στην ίδια θέση, ώστε να μοιάζει εξίσου ικανός στις αποκρούσεις πέναλτι με τον Φώτη.
Από τη στάση του σώματος
«Πρώτα θα φεύγει η μπάλα από το πόδι του αντιπάλου και μετά θα πέφτεις» ήταν η απλή συμβουλή που του έδωσε. Εύκολο να το ακούς, δύσκολα να το κάνεις στην πράξη. Χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γκολκίπερ διαλέγουν μια γωνία και πέφτουν, που σημαίνει ότι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Ο Θωμάς, όπως έκανε και ο Φώτης, βρίσκει συνήθως από τη στάση του σώματος του αντιπάλου το πού θα καταλήξει η μπάλα και φαίνεται να πέφτει λίγο μετά την εκτέλεση. Επί της ουσίας όμως το έχει δει από πριν.
Πίσω από τα 14 πέναλτι που έπιασε ο Στρακόσια και τον έφεραν στην κορυφή στην ιστορία της Α’ εθνικής, βρίσκεται ο Γιώργος Δαύκος με 13 πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης και ο Κώστας Χαλκιάς με 11 και ο Γιώργος Αμπαδιωτάκης με 10.