ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τέρι Τζόουνς ήταν ένα άτακτο παλιόπαιδο

Εικόνα του άρθρου Ο Τέρι Τζόουνς ήταν ένα άτακτο παλιόπαιδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2020, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχει πάντα μια τάση εξιδανίκευσης του «αποχωρήσαντα». Από όταν ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο «Μπράιαν» της ομώνυμης ταινίας, πέθανε από καρκίνο το 1989, συχνά αναφερόταν ως «ο καλύτερος των Μόντι Πάιθον».

Κάτι τέτοιο θα συμβεί και με τον Τέρι Τζόουνς, που πέθανε πριν από λίγες μέρες στα 77 του, παλεύοντας εδώ και καιρό με την άνοια.

Ωστόσο, όλα αυτά, στην περίπτωση των Πάιθον δεν έχουν πολλή σημασία. Είτε μιλάμε για τον Τσάπμαν, είτε για τον Άιντλ, είτε για τον αυτοκαταστροφικό Γκίλιαμ, η έννοια της κολεκτίβας θαυμαστών τύπων, είναι επικρατούσα. Το απέδειξαν με το αποχαιρετιστήριό τους άλλωστε, στον εξαιρετικό Τζόουνς: «Two down, four to go», στον επικήδειο που ταιριάζει απόλυτα στους ιερείς του κωμικού σουρεαλισμού.

Ο Τζόουνς όμως υπήρξε μια τεράστια μορφή και αυτές οι πέντε στιγμές του, είναι ενδεικτικές του ταλέντου και της πλάκας

Spam

 Στις 8 Σεπτεμβρίου 1972, το «Ιπτάμενο τσίρκο» παίζει το σκετσάκι «Spam» που έγραψε ο Τζόουνς μαζί με τον Μάικλ Πάλιν. Ο Τζόουνς παίζει τη σερβιτόρα και πενήντα χρόνια μετά, ο όρος είναι συνώνυμος της ψηφιακής και μη ενόχλησης.


Mr Creosote

Στο «Νόημα της ζωής» του 1983, ο Τζόουνς παίζει τον υπέρβαρο mr Creosote, ο οποίος τρώει τα πάντα σε ένα γαλλικό εστιατόριο. «Πώς είμαστε σήμερα;» τον ρωτάει ο σερβιτόρος Τζον Γκλιζ. «Καλύτερα. Φέρε έναν κουβά, θα ξεράσω», του απαντάει η προσωποποίηση της κοινωνικής αδηφαγίας.


Μητέρα Μπράιαν

Στην καλύτερη στιγμή των Πάιθον, τη «Ζωή του Μπράιαν», την οποία έχει σκηνοθετήσει κιόλας, ο Τζόουνς παίζει τη μάνα του ακαμάτη που τον παίρνουν για μεσσία. «Δεν είναι ο μεσσίας, ένα παλιόπαιδο είναι» αναφωνεί σε μια κρίσιμη στιγμή η μητέρα…


Starship Titanic

Το 1997 ο Τζόουνς κυκλοφόρησε το Starship Titanic. Ήταν πρακτικά ένα κομμάτι του (ξεκαρδιστικού) σύμπαντος του Ντάγκλας Άνταμς, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Τζόουνς να γράψει τη νουβέλα, διασκευάζοντας ένα… video game.  


Sir Bedevere

 Στην (ακόμα πιο κουφή και αστεία) ταινία των Πάιθον, «Monty Python and the Holy Grail», ο Τζόουνς παίζει τον σερ Μπεντεβέρε, τον τύπο που θα πει στον βασιλιά Αρθρούρο ότι «και έτσι άρχοντά μου, γνωρίζουμε ότι η Γη έχει το σχήμα της μπανάνας».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back