Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σταν Λι δεν μένει πια εδώ

Εικόνα του άρθρου Ο Σταν Λι δεν μένει πια εδώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2018, 18:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, η Disney εξαγόρασε τη Marvel κόμικς και έκτοτε, το φιλοθέαμον κοινό γνώρισε από κοντά τύπους σαν τον Χουλκ, τον Iron Man, τον Κάπτεν Αμέρικα, τον Spiderman, τους Ασγκαρντιανούς καυγατζήδες, λίαν πρόσφατως τον Ant-man   (αλήθεια, υπάρχει και spiderman ΚΑΙ ant-man; pου εύλογα ρωτάει και ο Μπρους Μπάνερ στους Avengers).

Χτες όμως, όλο το φανατικό και μη κοινό των χάρτινων υπερηρώων έχασε αυτόν που τους εμπνεύστηκε.

Ο Σταν Λι πέθανε στα 95 του, αφού πρόλαβε και ίδρυσε τη Marvel Comics.

Το 1941, στα 16 του, ο Σταν (Λίμπερ ακόμα τότε), έκανε το ντεμπούτο του με τον Κάπτεν Αμέρικα. Χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Σταν Λι» που τον συνόδευσε μέχρι το τέλος.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Λι, μαζί με τον Τζακ Κίρμπι και άλλους δημιουργούς, έστησαν αυτό που μέχρι τότε κανείς δεν είχε συλλάβει: ένα πάνθεον ηρώων που αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους, αλλά και με τον κοινωνικό περίγυρό τους και κυρίως, με το αναγνωστικό τους κοινό.

Σε αντίθεση με τους μοναχικούς της DC Comics, ο Λι συνέθεσε χαρακτήρες που είτε μόνοι τους, είτε με παρέα, ήταν κάτι περισσότερο από το ξεκάθαρο «ξύλο στους κακούς», αν και αυτό δεν έλειπε ούτε κατ’ ελάχιστο. Ωστόσο, δύσκολα θα βρεθεί ξεκάθαρα καλός ή ξεκάθαρα κακός χαρακτήρας στο σύμπαν της Marvel (άντε, ίσως τα μέλη της HYDRA και ο Red Skull), καθώς, όλοι παίζουν το ρόλο τους σε μια συμπαντική ισορροπία.

Στη δεκαετία του ’60, η Marvel συνέθεσε ιστορίες με αναφορές στις καυτές πολιτικές εξελίξεις, στον ακτιβισμό, στον πόλεμο του Βιετνάμ, εισήγαγε ακόμα και τον πρώτο μαύρο σούπερ ήρωα που δεν δίστασε να τον ονομάσει Μαύρο Πάνθηρα (Ουακάντα φορέβα!).

Τα πραγματικά ωραία όμως, άρχισαν να συμβαίνουν όταν ο Λι συνέλαβε την έννοια των «οντοτήτων», όπως ο Γκαλάκτους για παράδειγμα, που ίσως κάνει κάποια εμφάνιση προσεχώς. Οι ιστορίες απογειώθηκαν εντελώς και τα υπερβατικά σενάρια συνοδεύτηκαν από εξαιρετικά σκίτσα, σε στριπάκια που έσπαγαν τα περιοριστικά όρια των λευκών γραμμών.

Ο Λι πρακτικά αποχώρησε σταδιακά από τη συγγραφή από τη δεκαετία του ’70, αναλαμβάνοντας πιο διοικητικό ρόλο. Έτσι και αλλιώς, με το δημιουργικό κομμάτι, στην Marvel, καταπιάστηκαν κατά καιρούς πιο ταλαντούχοι από αυτόν, όπως o Χίκμαν, ο Γιούινγκ, ο Μίλερ στο πέρασμά του από την εταιρία, κ.α. . Ωστόσο, κανείς δεν ξεπέρασε ποτέ τον Λι στην αρχική ιδέα και στην αντίληψη για το χτίσιμο αυτής της αυτοκρατορίας της φαντασίας.

Σε μερικούς μήνες θα βγει η νέα ταινία της Marvel, που θα είναι κάτι σαν pre-prequel στα Infinity Wars και τη συνέχεια των Avengers. Ο Λι ενδεχομένως να εμφανιστεί σε κάποιο cameo, όπως έκανε σε όλες τις ταινίες της Marvel comics μέχρι τώρα. Με λίγη προσοχή, θα τον παρατηρήσετε…



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back