ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρέσβης έχει… νεύρα

Εικόνα του άρθρου Ο πρέσβης έχει… νεύρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2019, 13:19
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ εξαπέλυσε σφοδρά φραστικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ εξαιτίας του δισταγμού της να συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή που η Ουάσινγκτον θέλει να εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο στενό του Χορμούζ, τονίζοντας ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οφείλει να αναλάβει περισσότερες παγκόσμιες ευθύνες.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας των διμερών διαφωνιών για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τις αμυντικές δαπάνες ως τους τελωνειακούς δασμούς, από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως το Ιράν.

Χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη ναυτική αποστολή υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ στο στενό του Χορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι υπέβαλε επίσημα αυτό το αίτημα.

Ο Μάας εξήγησε πως το Βερολίνο θέλει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ότι πρέπει να γίνει το παν για να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή, ο Γκρενέλ είπε ότι η Γερμανία έχει ένα καθήκον να εκπληρώσει. «Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη. Αυτή η επιτυχία της συνεπάγεται παγκόσμιες ευθύνες», δήλωσε στην Augsburger Allgemeine.

Επισήμανε ακόμη πως ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθούσε επί εβδομάδες να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βερολίνου στη ναυτική αποστολή που θέλει να αναπτυχθεί στο στενό του Χορμούζ, και παρότι η υπουργός Άμυνας υποσχόταν πως το αίτημα θα «εξεταζόταν», ο γερμανός ΥΠΕΞ το απέρριψε.

Η νέα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε πει προ ημερών στις Βρυξέλλες ότι η Γερμανία θα «εξέταζε» το αίτημα, υιοθετώντας πιο διαλλακτικό τόνο από τον Μάας.

Στην πρώτη γραμμή του ψυχρού πολέμου, η δυτική Γερμανία ήταν άλλοτε ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, έπειτα από την ήττα των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Αμερική θυσίασε πολλά για να βοηθήσει τη Γερμανία να παραμείνει μέρος της Δύσης», είπε ο Γκρενέλ στην εφημερίδα και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον καταβάλει τεράστια ποσά ώστε να συνεχίσουν να σταθμεύουν 34.000 αμερικανοί στρατιωτικοί στο γερμανικό έδαφος.

Ο πρέσβης της κυβέρνησης του Τραμπ δεν παύει να προξενεί εντάσεις, κάτι που κάνει συχνά αφότου παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του πέρυσι. Ο Γκρενέλ εκφράζεται συχνά με ασυνήθιστη ωμότητα και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Γερμανίας.

Σε άλλο ένα ζήτημα που προκαλεί τριβές στη διμερή σχέση, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χθες Τετάρτη σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες -ανάμεσά τους και αρκετές γερμανικές- και πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters. Φωτογραφία: Augsburger Allgemeine


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back