ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Πρ. Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των Σουλιωτών

Εικόνα του άρθρου Ο Πρ. Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των Σουλιωτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2016, 16:38
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έστειλε από την κοιλάδα του Αχελώου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στην τελετή ανακηρύξεώς του, ως επιτίμου δημότη του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 212 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Μονή Σέλτσου, είπε χαρακτηριστικά: «Αφήνω, ως Επίτιμος Δημότης του Δήμου σας, τις αδούλωτες βουνοκορφές των Τζουμέρκων κλείνοντας στην ψυχή μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα κορυφαίο δίδαγμα: Το Έθνος μας, το Έθνος των Ελλήνων ή θα υπερασπισθεί, δίχως ίχνος συμβιβασμού, την Ελευθερία ή δεν πρόκειται ν' αρθεί στο επιβαλλόμενο ύψος των περιστάσεων, τόσον ως κληρονόμος της αρχαίας παρακαταθήκης του όσο και ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και ισότιμος Εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είσθε βέβαιος ότι το δίδαγμα αυτό θα είναι δείκτης πορείας κατά την επιτέλεση της αποστολής μου».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε σύντομη αναφορά στο χρονικό της αυτοθυσίας των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» της Μονής Σέλτσου, που άντεξαν αμέτρητες κακουχίες επί τρίμηνο και τελικά ηττήθηκαν από την προδοσία, για να τονίσει: «Στις 21 Απριλίου 1804 η Μονή Σέλτσου έπεσε, δυστυχώς ύστερα από την προδοσία κάποιου Γιώργου Κύργιου. Αν αναφέρω το βδελυρό όνομά του είναι διότι εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να μην ξεχνούμε τους εθνοπροδότες, όπως ο Εφιάλτης, αφού η προδοσία είναι, δυστυχώς, διαχρονικό σαράκι στα θεμέλια του Έθνους μας, του οποίου η μνήμη πρέπει να μας συνοδεύει για ν' αποφύγουμε στο μέλλον την ολέθρια επανεμφάνισή του».


ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στη Μονή Σέλτσου ο Μητροπολίτης Αρταίων κύριος Ιγνάτιος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ενώ άγημα απέδωσε τιμές κατά την έλευσή του στον χώρο της θυσίας. Ακολούθησαν δοξολογία στην ιστορική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγώνα των Σουλιωτών και στη συνέχεια ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατευθύνθηκε στο βάραθρο του ολοκαυτώματος όπου απέδωσε τιμές ρίχνοντας ένα δάφνινο στεφάνι.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη, παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Στον χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το ιστορικό γεφύρι του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου και θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΖΙΑΝΙ ΠΙΤΕΛΑ

Ο Τζιάνι Πιτέλα επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε γραπτό του μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις στη Μονή Σέλτσου διαβεβαιώνει τον κ. Παυλόπουλο πως οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκονται στο πλευρό της χώρας μας και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την ανάκαμψη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back