Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε επίσημα την Τρίτη το όριο για τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, μια κίνηση που ακολουθεί την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Η Ουάσινγκτον υποβάθμισε τη σημασία αυτής της αναθεώρησης
Το νέο δόγμα επιτρέπει μια πιθανή πυρηνική απάντηση της Μόσχας ακόμη και σε μια συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε έθνος που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS νωρίς την Τρίτη σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η αεράμυνα κατέρριψε πέντε από αυτούς και προκάλεσε ζημιές σε έναν ακόμη. Ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι το πλήγμα έπληξε μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι το ουκρανικό χτύπημα στο Μπριάνσκ σηματοδοτεί κλιμάκωση και κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους να μελετήσουν το εκσυγχρονισμένο πυρηνικό δόγμα.
«Εάν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιηθούν από το έδαφος της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού εδάφους, αυτό θα σημαίνει ότι ελέγχονται από Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και θα το θεωρήσουμε ως μια ποιοτικά νέα φάση του δυτικού πολέμου κατά της Ρωσίας και θα απαντήσουμε αναλόγως», δήλωσε ο Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Βραζιλία χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ερωτηθείς την Τρίτη αν μια ουκρανική επίθεση με αμερικανικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει πυρηνική απάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας τη διάταξη του δόγματος που κρατά ανοιχτή την πόρτα γι' αυτό μετά από ένα συμβατικό πλήγμα που εγείρει κρίσιμες απειλές για την «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα: της Ρωσίας και της συμμάχου της, Λευκορωσίας.
Το επικαιροποιημένο δόγμα αναφέρει ότι μια επίθεση κατά της Ρωσίας από μια μη πυρηνική δύναμη με τη «συμμετοχή ή την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης» θα θεωρηθεί ως «κοινή τους επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Λέει ότι οποιαδήποτε μαζική αεροπορική επίθεση κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση, αλλά αποφεύγει οποιαδήποτε σταθερή δέσμευση και αναφέρει την «αβεβαιότητα της κλίμακας, του χρόνου και του τόπου της πιθανής χρήσης του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου» μεταξύ των βασικών αρχών της πυρηνικής αποτροπής.
Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι η επίθεση κατά της Ρωσίας από ένα μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ ή συνασπισμού θεωρείται ως «επίθεση από ολόκληρο το μπλοκ», μια σαφής αναφορά στο ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις του δόγματος, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μαζικής αεροπορικής επίθεσης με τη συμμετοχή βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων ιπτάμενων οχημάτων.
Η διατύπωση αυτή φαίνεται να διευρύνει σημαντικά τις αφορμές για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του εγγράφου, η οποία ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ατομικό της οπλοστάσιο σε περίπτωση επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους.
Με πληροφορίες από ΑΡ, Guardian