Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ο Πόντος μας κληροδότησε αξίες»

Εικόνα του άρθρου «Ο Πόντος μας κληροδότησε αξίες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2020, 16:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα στην ανακοίνωσή της για τη γενοκτονία των Ποντίων, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, «είναι μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή. Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης».  

Η παράταξη αναφέρει ότι, αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα, «είναι αναγκαίο η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση. Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους.  Να ξέρουν όμως πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία.

Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back