Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο πόνος όλου του Κόσμου», μια υπενθύμιση και ένα μήνυμα

Εικόνα του άρθρου «Ο πόνος όλου του Κόσμου», μια υπενθύμιση και ένα μήνυμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2020, 17:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα τιμήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο, στις 27 Ιανουαρίου, με τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», στις 20:00.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Yossi Amrani, από τον γενικό γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Βίκτωρα Ελιέζερ και από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Βασικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής και τέως υπουργός επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης. Ο κ. Γιαννίτσης θα κάνει ομιλία με τίτλο: «Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής».

Θα ακολουθήσει συναυλία της Πηγής Λυκούδη. Η συνθέτρια θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με τον γενικό τίτλο «Ο πόνος όλου του Κόσμου», που περιλαμβάνει μελοποιημένα για πρώτη φορά ποιήματα του ρωμανιώτη ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά (1901 -1931).

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται επίσης μελοποιημένη η ποιητική Γκουέρνικα του 20ού αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται η «Φούγκα του Θανάτου», του γερμανόφωνου ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν, 1920-1970, ενός από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές που επέζησε του ολοκαυτώματος για να αυτοκτονήσει μερικά χρόνια αργότερα πέφτοντας στον Σηκουάνα ανήμπορος να ξεπεράσει τη φρίκη του ολοκαυτώματοςΗ μουσική αυτή ενότητα καταγράφηκε το 2017 cd και κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τις ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου και του Γρηγόρη Βαλτινού.

Το έργο αυτό, θα ερμηνεύσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.

Με τη συνθέτρια στο πιάνο, θα συμπράξουν οι σολίστες μουσικοί: Γάσπαρης Μαμμάς-κλαρινέτο, Δημήτρης Κοντονής-κιθάρες, Τάσος Γουσέτης-βιολί, Νίκος Χατζόπουλος-μπάσο, Άγγελος Κουσάκης-κρουστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back