ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός πιέζει και τα ομόλογα

Εικόνα του άρθρου Ο πληθωρισμός πιέζει και τα ομόλογα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2023, 20:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικά επηρέασε τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στις δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, στη Γαλλία και την Ισπανία, προκαλώντας έτσι ανησυχία για το κατά πόσο τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για ολόκληρη την ευρωζώνη θα επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για μείωση του πληθωρισμού στο 8,2% από το 8,6%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αγορές αναμένουν την ΕΚΤ να προχωρήσει στις 16 Μαρτίου σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,5%, ενώ ήδη τιμολογούν ότι μέχρι το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από 2,5% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 4%.

Παρά ταύτα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,47% από 4,31% την Παρασκευή έναντι 2,67% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,8% από το 1,78% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0611 δολάρια από το επίπεδο των 1,0607 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0619 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back