ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο παππούς που πυροβολεί πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του

Εικόνα του άρθρου Ο παππούς που πυροβολεί πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016, 12:09
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λούκι Λουκ, ο φτωχός και μόνος καουμπόιοπυ δημιούργησε ο Βέλγος Μορίς, γίνεται φέτος 70 χρονών, αλλά όταν μιλάνε τα εξάσφαιρα, είναι ακόμα νεαρούλης. Ο Μορίς ντε Μπεβέρ έφτιαξε τον ψιλόλιγνο καουμπόι το 1946 για πρώτη φορά, αλλά εκεί που η υπόθεση απογειώθηκε, ήταν όταν τα σενάρια ανέλαβε βασικά ο Ρενέ Γκοσινί, ανάμεσα σε άλλους σεναριογράφους.

Τότε όμως, ο «άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του» απέκτησε αυτό το χιούμορ που χαρακτήρισε άλλωστε όλα τα κόμικς, όπου ανακατεύτηκαν οι δύο δημιουργοί.

Οι θεματικές προέρχονταν από την Άγρια Δύση, ενώ συχνά είχαν και ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα ή γεγονότα. Το 1959 εκδόθηκε για πρώτη φορά ο «Δικαστής», με ήρωα τον Ρόι Μπιν, μια ιδιαίτερη νομική φιγούρα δυτικά του Πέκος. Το 1962, ο Λούκι (που κανονικά τον λένε Λάκι, μην ξεχνάμε), έριξε μερικές ξυλιές στα πισινά του Μπίλι δε Κιντ και την ίδια χρονιά, βρήκε πετρέλαιο σε μια από τις κορυφαίες ιστορίες του, «Στη σκιά των Ντέρικς».

Παράλληλα, εξελισσόταν το… ειδύλλιο με τους τέσσερις ηλίθιους και μοχθηρούς αδερφούς Ντάλτον. Οι ιστορίες τους είναι πολλές, αλλά οι «Ντάλτον στους Ινδιάνους» είναι μια από τις καλύτερες. Όχι όμως ανώτερη από τις «Τηγανίτες για τους Ντάλτον» που βγαίνει το 1967 και εκεί, μαθαίνουμε μεξικάνικες λέξεις όπως το «κουακοκομεκίκι».

Στα ελληνικά, οι καταπληκτικές αρχικές μεταφράσεις έδωσαν μια διάσταση σαρκασμού στη σειρά, η οποία συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του Μορίς, το 2001. Για αρκετούς, οι νέες ιστορίες δεν έχουν την ίδια «ευκινησία» και το χιούμορ τους είναι κάπως ξερό.

Ωστόσο, ο Λούκι έφτασε όντως τα 70 και συνεχίζει να τραβάει πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back