ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πάπας στην Ελλάδα: Μια επίσκεψη με μηνύματα

Εικόνα του άρθρου Ο Πάπας στην Ελλάδα: Μια επίσκεψη με μηνύματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2021, 20:43
ΕΛΛΑΔΑ

Την προσφορά της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι υπογράμμισε στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».

Ο Ποντίφικας μετέφερε με ανησυχία την διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση απαιτείται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική» ενώ ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο και για τον σκεπτικισμό έναντι της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από την απόσταση των θεσμών, από τον φόβο της απώλειας της ταυτότητος, από την γραφειοκρατία. Μάλιστα, επισήμανε ότι το φάρμακο σ' αυτό δεν βρίσκεται στην μανιασμένη αναζήτηση δημοτικότητας, στη δίψα προβολής, στην αγγελία υποσχέσεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ή στην προσκόλληση σε αφηρημένους ιδεολογικούς αποικισμούς, αλλά βρίσκεται στην καλή πολιτική.

Ειδική αναφορά έκανε και στο δέντρο της ελιάς, καθώς και τον συμβολισμό της, αλλά και τη λύπη του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, βλέπει κανείς τόσες αιωνόβιες ελιές να καίονται, να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, εξ αιτίας δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, που κι αυτές προκλήθηκαν από τις κλιματικές αλλαγές.


Κλιματική αλλαγή

«Ενώπιον αυτού του τραυματισμένου τοπίου τής θαυμαστής αυτής Χώρας, το δέντρο της ελιάς μπορεί να συμβολίσει τη θέληση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσεως και των καταστροφών της. Μετά τον αρχικό κατακλυσμό που διηγείται η Βίβλος, ένα περιστέρι επέστρεψε πράγματι στον Νώε, φέροντας «στο ράμφος του χλωρό φύλλο ελιάς» (Γεν 8, 11). Ήταν το σύμβολο της εκκίνησης, της δύναμης να επαναρχίσει αλλάζοντας τρόπο ζωής, ανακαινίζοντας τις σχέσεις του με τον Πλάστη, τα πλάσματα και την πλάση. Εύχομαι έτσι τις δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για τη μάχη εναντίον των κλιματικών αλλαγών, να τις συμμερίζονται όλο και περισσότεροι και να μη είναι μόνο επιφανειακές, αλλά να πραγματοποιηθούν με σοβαρότητα. Στα λόγια ας ακολουθήσουν τα έργα, για να μην πληρώσουν τα παιδιά τη νιοστή υποκρισία των πατέρων», συμπλήρωσε.


Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη και ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης.

Επισήμανε, επίσης, ότι χώρες, όπως η Ελλάδα αναγκάζονται να σηκώσουν από μόνες τους, ένα πολύ σημαντικό βάρος, δυσβάσταχτο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μαστιζομένη από εθνικιστικούς εγωισμούς, αντί να είναι φορέας αλληλεγγύης, μερικές φορές εμφανίζεται αμετακίνητη και ανοργάνωτη. «Αν κάποτε οι ιδεολογικές αντιθέσεις εμπόδιζαν την δημιουργία γεφυρών μεταξύ ανατολής και δύσεως της ηπείρου, σήμερα το μεταναστευτικό ζήτημα άνοιξε οπές διαρροής επίσης ανάμεσα στο βορρά και το νότο» παρατήρησε.

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και να ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.


Η πανδημία

Αναφορικά με την πανδημία, έκανε λόγο για μια μεγάλη αντιξοότητα, που μας έκανε να ανακαλύψουμε ότι είμαστε εύθραυστοι και ότι έχουμε ανάγκη τους άλλους. Επισήμανε, επίσης, ότι «Και σ' αυτή τη Χώρα είναι μια πρόκληση που συνεπάγεται σκόπιμες επεμβάσεις εκ μέρους των Αρχών - σκέπτομαι την ανάγκη προσπάθειας για τον εμβολιασμό- και όχι λίγες θυσίες εκ μέρους των πολιτών» και πρόσθεσε ότι εν μέσω τόσης κοπώσεως, άνοιξε ο δρόμος για ένα αξιοσημείωτο αίσθημα αλληλεγγύης, για το οποίο η τοπική Καθολική Εκκλησία χαίρεται που μπορεί να συνεχίζει να συμβάλλει, πεπεισμένη ότι αυτό συνιστά την κληρονομία που δεν πρέπει να απολεσθεί με την αργή γαλήνευση της τρικυμίας.


Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή, ο Πάπας θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου και θα επισκεφθεί πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου στις 16:45 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 19:00 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος θα τελέσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Ποντίφικα στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Την Δευτέρα ο Ποντίφικας θα δεχθεί την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Αποστολική Νουντσιατούρα και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχει θα έχει συνάντηση με τους νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Μαρούσι. Στις 11:15 πρόκειται να γίνει αποχαιρετιστήρια τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για την αναχώρηση του Ποντίφικα για την Ρώμη.

Φωτογραφία: Προεδρεία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back