ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2024, 18:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά ένα τρίμηνο παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισαν ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Νοέμβριο σε εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που παρέτεινε τη δική της εθελοντική περικοπή.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του και των ανησυχιών για τη ζήτηση, καθώς οι μεγάλες οικονομίες παλεύουν με τα υψηλά επιτόκια.

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου κατά επιπλέον 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Το Κουβέιτ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 135.000 βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούνιο, ενώ η Αλγερία θα περιορίσει την παραγωγή της κατά 51.000 βαρέλια ημερησίως και το Ομάν θα μειώσει την παραγωγή κατά 42.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου είναι αβέβαιες για το τρέχον έτος. Ο ΟΠΕΚ αναμένει για άλλη μια χρονιά σχετικά ισχυρή αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με αιχμή την Ασία, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ βραδύτερη αύξηση κατά 1,22 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η τελευταία ανακοίνωση για τη μείωση της παραγωγής έρχεται τι στιγμή όπου η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και έχει σε μεγάλο βαθμό κυμανθεί από 75 έως 85 δολάρια ανά βαρέλι από την αρχή του έτους, παρά τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τις συνεχείς θαλάσσιες επιθέσεις των Χούθι στην κρίσιμη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε αντίθεση με τις επίσημες αλλαγές πολιτικής, οι εθελοντικές περικοπές δεν απαιτούν την ομόφωνη συναίνεση της ομάδας κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης και παρακάμπτουν την ανάγκη κατανομής των περικοπών ή των αυξήσεων της παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back