ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου και εκτοξεύει τις τιμές

Εικόνα του άρθρου Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου και εκτοξεύει τις τιμές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2016, 23:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι στις τιμές πετρελαίου προκάλεσε η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) για μείωση της παραγωγής.

Σε έκτακτη συνέλευση στην Αλγερία, τα 14 μέλη του καρτέλ συμφώνησαν να περικόψουν την καθημερινή παραγωγή τους κατά 240.000 έως 740.000 βαρέλια, μειώνοντας έτσι την υπερπροσφορά που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά και συμπιέζει τις τιμές.

Η μείωση θα επιτευχθεί μέσω πλαφόν στην παραγωγή, που θα πρέπει να περιοριστεί ανάμεσα σε 32,5 και 33 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ προκάλεσε ράλι στις τιμές του πετρελαίου και στις μετοχές μεγάλων ενεργειακών εταιρειών. Η ευρωπαϊκή ποικιλία Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμολογήσεις, ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 2 δολάρια, ξεπερνώντας τα $48 ανά βαρέλι.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Παρά την προσωρινή ευφορία όμως, πολλά ερωτήματα παραμένουν για το κατά πόσον ο ΟΠΕΚ θα καταφέρει εν τέλει να θέσει σε ισχύ την μείωση της παραγωγής.

Κύριο ζήτημα είναι το πώς θα κατανεμηθεί η μείωση της παραγωγής ανάμεσα στα 14 κράτη-μέλη του καρτέλ, ειδικά με δεδομένο τον χρόνιο ανταγωνισμό ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που μάχονται για οικονομική και πολιτική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή.

Στο παρελθόν, το Ριάντ είχε αρνηθεί να προσυπογράψει οιαδήποτε συμφωνία μείωσης παραγωγής εφόσον δεν συμμετέχει και η Τεχεράνη. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή του μετά από χρόνια οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων από τη Δύση.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν χαλαρώσει τη θέση τους, με χρυσή τομή το «πάγωμα» της ιρανικής παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για συλλογική μείωση της παραγωγής συνιστά αλλαγή στρατηγικής για τον ΟΠΕΚ, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει προβεί σε μείωση εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά έχει μάλιστα αυξήσει την εξόρυξη του αργό σε ρυθμούς ρεκόρ.

Κύρια αιτία ήταν η γραμμή της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να προστατεύσει το μερίδιό της στην αγορά ακόμα και με χαμηλές τιμές, και επιπλέον να πλήξει τους πιο ακριβούς εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back