Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Μειώνει την παραγωγή και εκτοξεύει την τιμή του πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου ΟΠΕΚ: Μειώνει την παραγωγή και εκτοξεύει την τιμή του πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2016, 23:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), αλλά και η πρόθεση της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής βάζει φωτιά στο πετρέλαιο, με την τιμή του μπρεντ να εκτοξεύεται ήδη κατά 8% ξεπερνώντας τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Παρότι έμοιαζε ελάχιστα πιθανό πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΟΠΕΚ κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, αφού διασφάλισε ότι θα ακολουθήσουν και μη μέλη του καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών.

«Αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι βασικοί παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεσμεύτηκε για 300.000 βαρέλια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Αλ Σαντά.

Τα ίδια τα μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 4,5% των σημερινών επιπέδων παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα πάρει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις περικοπές- μειώνοντας την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως, στα 10,06 εκατομμύρια βαρέλια, για να κλείσει η συμφωνία.

Η απόφαση για μείωση της παραγωγής είναι η πρώτη μετά το 2008.

Στόχος είναι να αυξηθούν οι τιμές, που έχουν κατρακυλήσει μετά την είσοδο στην αγορά των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, κυρίως από τις ΗΠΑ.


Η ΜΟΣΧΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να μειώσει «σταδιακά» την πετρελαϊκή παραγωγή της μέχρι και κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Μόσχα χαιρετίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ και αναμένει ότι και άλλες χώρες, που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, θα συμφωνήσουν να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Ο Νόβακ δεν διευκρίνισε ποιο είναι το επίπεδο της παραγωγής που θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια. Φέτος η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία αναμένεται ότι θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από τη σοβιετική εποχή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back