ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ενδεχόμενο «μακελειό» στη Ράφα

Εικόνα του άρθρου Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ενδεχόμενο «μακελειό» στη Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2024, 13:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν εγκλωβιστεί στο τελευταίο τους καταφύγιο στη Γάζα εξέφρασαν την Τετάρτη αυξανόμενο φόβο ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα μια προγραμματισμένη επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, μετά την άκαρπη λήξη των συνομιλιών εκεχειρίας στο Κάιρο.

Οι συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στις οποίες συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Κατάρ, έληξαν χωρίς κανένα σημάδι για μια σημαντική πρόοδο την Τρίτη και δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση.

Η έλλειψη συμφωνίας επέφερε νέο πλήγμα στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που είναι στοιβαγμένοι στη Ράφα, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πολλοί ζουν σε καταυλισμούς με σκηνές και πρόχειρα καταφύγια, αφού διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλα σημεία της Γάζας.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή».

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται ήδη μια «επίθεση που δεν έχει προηγούμενο σε ένταση, βιαιότητα και έκταση».

Σε μια εξαιρετικά έντονη δήλωση, ο Γκρίφιθς είπε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι «στριμώχνονται στη Ράφα, κοιτάζοντας τον θάνατο κατάματα». Είπε ότι οι πολίτες στην πόλη έχουν ελάχιστα τρόφιμα ή πρόσβαση σε φάρμακα και «δεν έχουν πουθενά να πάνε με ασφάλεια».

Το Ισραήλ λέει ότι λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονται μεταξύ των αμάχων, μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία και καταφύγια - κάτι που η μαχητική οργάνωση αρνείται.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, η οποία αναμενόταν να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, δήλωσε ότι μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα έθετε «σε πλήρη κίνδυνο την ανθρωπιστική κατάσταση».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία αρχείου: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε προσωρινό καταφύγιο στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας/©OHCHR/Media Clinic

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back