ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «οδικός χάρτης» για το Πάσχα

Εικόνα του άρθρου Ο «οδικός χάρτης» για το Πάσχα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2021, 10:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H τελική φάση της καραντίνας που, με διαλείμματα, έχει κρατήσει 13 μήνες στην Ελλάδα, έχει και τις πιο… ασαφείς και πολύπλοκες διατάξεις σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι. Ας δούμε τι γίνεται και τι όχι, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου, μέχρι δηλαδή τη λήξη της ισχύος της παρούσας ΚΥΑ ή την πρόσθεση διευκρινίσεων που προκύπτουν συχνά.

Μετακινήσεις-τι επιτρέπεται:

Διαδημοτικές μετακινήσεις το σαββατοκύριακο

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις μόνο για εργασία και ραντεβού σε δημόσια υγειονομική δομή. Μεγαλύτερος επιτρεπόμενος χρόνος για «πήγαινε-έλα», 48 ώρες. Προστέθηκε επίσης η δυνατότητα ραντεβού σε ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες, αλλά για πολύ έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. χημειοθεραπείες).

Επίσης, με διευκρινίσεις ισχύει η επάνοδος στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με επίδειξη Ε1). Η διατύπωση της ΚΥΑ όμως, διευκρινίζει: «Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. α) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας», προκειμένου να αποφευχθεί το «κόλπο» της μετακινήσεις για οποιοδήποτε λόγο και μετά η επιστροφή με το Ε1.

Πτήσεις εσωτερικού:

Η πιο πρόσφατη notam, προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς - επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία. Η οδηγία ωστόσο έχει ισχύ μέχρι χτες και δεν έχει δημοσιευτεί κάποια νέα.

Ωράριο μετακινήσεων:

Για όλη τη Μ. Εβδομάδα οι μετακινήσεις επιτρέπονται μέχρι τις 10 το βράδυ. Από τις 2 Μαΐου, επιτρέπονται μέχρι τις 11 το βράδυ.

Κυριακή του Πάσχα:

Επιτρέπεται η συγκέντρωση δύο οικογενειών με 9 άτομα ενώ για υπαίθριο χώρο, μέχρι 12 άτομα.

Εκκλησίες:

Επιτρέπεται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν, συν τη διπλή μάσκα για τους πιστούς. Το προσωπικό υποχρεούται να κάνει τεστ.

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ.

Το ανώτατο όριο ανά εκκλησία, είναι 100 άτομα. Είναι ο μεγαλύτερος επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρο, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, σε κάθε κλάδο και δραστηριότητα.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει επίσης εκτός του ναού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back