ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο «νονός» της AI παραιτείται από την Google και προειδοποιεί

Εικόνα του άρθρου Ο «νονός» της AI παραιτείται από την Google  και προειδοποιεί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2023, 14:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE - ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ένας άνθρωπος που θεωρείται ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης (AI) παραιτήθηκε από τη δουλειά του, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Ο Τζέφρι Χίντον, ηλικίας 75 ετών, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Google με δήλωσή του στους New York Times, λέγοντας ότι πλέον έχει μετανιώσει για το έργο του.

Όπως δήλωσε στο BBC ορισμένοι από τους κινδύνους των chatbots της τεχνητής νοημοσύνης ήταν «αρκετά τρομακτικοί». «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, απ' όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», τόνισε.

Η πρωτοποριακή έρευνα του Δρ Χίντον για τη βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα άνοιξε το δρόμο για τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Αλλά ο Βρετανοκαναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών δήλωσε στο BBC ότι το chatbot θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι ότι πράγματα όπως το GPT-4 επισκιάζουν έναν άνθρωπο στο ποσό των γενικών γνώσεων που έχει και τον επισκιάζει κατά πολύ. Όσον αφορά τη συλλογιστική, δεν είναι τόσο καλή, αλλά κάνει ήδη απλούς συλλογισμούς. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Οπότε πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό». 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The New York Times, ο Δρ Χίντον εξηγεί ότι αποχώρησε από την εταιρεία προκειμένου να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν είναι εύκολο να εμποδίσουμε τους κακόβουλους να το χρησιμοποιήσουν για κακές πράξεις» και σημειώνει ότι με την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πλαστών περιεχομένων, οι καταναλωτές δεν θα «μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθές».

Επίσης, ο Δρ. Χίντον ανησυχεί για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναλάβει θέσεις εργασίας και ρόλους που παλιότερα κατείχαν οι άνθρωποι. Ανησυχεί και για το γεγονός ότι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης υπερβαίνουν εκείνες του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ορισμένους τομείς. 

Με πληροφορίες από BBC, New York Times



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3