Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ο νόμος Κεραμέως επιτίθεται στις δομές της εκπαίδευσης»

Εικόνα του άρθρου «Ο νόμος Κεραμέως επιτίθεται στις δομές της εκπαίδευσης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2020, 10:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση, παράταξη στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι ο «νόμος Κεραμέως» επιτίθεται «βίαια στις δομές της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και συνεχίζει την νεοσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική, της βαρβαρότητας».

Σύμφωνα με την παράταξη, το υπουργείο «αλλάζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επεμβαίνοντας βάναυσα στη ζωή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, όπως και χιλιάδων εκπαιδευτικών που είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα και απόλυση» και περιορίζει, έως εξαφανίζει τους κλάδους κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, νομικών επιστημών, καλλιτεχνικής Παιδείας και αρχιτεκτόνων – πολ. Μηχανικών.

Επίσης, κατηγορεί ότι υπουργείο ότι εξαφανίζει τις κοινωνικές επιστήμες από τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου και το ωρολόγιο πρόγραμμα «είναι προσαρμοσμένο σε αυτό που η Κεραμέως ονομάζει ‘κλασική’ παιδεία. Οι μαθητές δεν χρειάζεται κατά την άποψή της να γνωρίζουν πιο αναλυτικά όσα τους αφορούν ως κοινωνικά και πολιτικά όντα». Προσθέτει ότι οι κοινωνικές επιστήμες καλλιεργούν το κατάλληλο περιβάλλον για κριτική σκέψη, υπό προϋποθέσεις.

«Η κυβέρνηση ιδεοληπτικά χαρακτηρίζει ‘αριστερό’, ό,τι θέλει να περικόψει. Δεν υπάρχει επιστήμη να χαρακτηριστεί ως αριστερή ή όχι. Ιδιαίτερα οι κοινωνικές επιστήμες έχουν μια μεγάλη γκάμα ιδεολογικών και πολιτικών προσεγγίσεων».

Για τα καλλιτεχνικά αναφέρει ότι «φαίνεται πως δεν δημιουργεί καμία δεξιότητα και αυτό, δεν εξοπλίζει με κάτι ‘χρήσιμο’ για το μέλλον και γι΄αυτό χαρακτηρίζεται περιττό. Όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας καταργούνται από το Λύκειο και μένουν ως μονόωρα στο γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Εξαφανίζουν ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό. Εκτός από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική παιδεία που θα στερείται ο μαθητής του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο, που αποτελούν εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις, και πλέον ο μόνος τρόπος διδασκαλίας τους θα είναι τα φροντιστήρια και οι ιδιωτικές σχολές».

Η ΕΑΠ επισείει τον κίνδυνο απολύσεων εκπαιδευτικών  και καταλήγει ζητώντας γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. «Καλούμε τις ΕΛΜΕ να αντιδράσουν με οριζόντιο συντονισμό, πληθαίνοντας τις διαμαρτυρίες σε ΔΔΕ, ΠΔΕ, τις ενημερώσεις σε βαθμολογικά κέντρα κλπ, να πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους».

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Δυσάρεστες, πολύ δυσάρεστες οι εξελίξεις στην παιδεία!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back