Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νέος βιολογικός καθαρισμός προχωρά

Εικόνα του άρθρου Ο νέος βιολογικός καθαρισμός προχωρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2019, 14:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ περίπου, προχώρησε η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΥΑΙ, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. Ένα έργο που είχε τη δική του μεγάλη περιπέτεια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά την απόσυρση της προσφυγής που είχε καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατασκευαστική κοινοπραξία κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος «για να μπει ένα τέλος στις παλινωδίες ετών που κόντεψαν να κοστίσουν τη χρηματοδότηση και εν τέλει την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο».

«Χάρη στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και την ισχυρή πολιτική και τεχνοκρατική διεκδίκηση της χρηματοδότησης που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκρισή της, φτάνει η ώρα της υλοποίησης του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ. Σε αυτό εντάσσεται τόσο η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού όσο και η κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης. Μιλάμε για μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας και την οποία κάνουμε πράξη παρά τα πολλά εμπόδια. Με το έργο αυτό ουσιαστικά θωρακίζουμε τη λίμνη μας αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο…» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Η δημοτική αρχή υπενθυμίζει ότι πριν από έναν περίπου μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για την άμεση υπογραφή της σύμβασης του έργου με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 19,5 εκ. ευρώ, ενώ με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο της επέκτασης του βιολογικού ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση του «μεγάλου έργου» της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ. Το «μεγάλο έργο» περιλαμβάνει τα εξής:

- επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, με κατασκευή μιας νέας μονάδας προεπεξεργασίας, νέας μονάδας πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέας μονάδας βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης (μεταερισμός , UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης)

- αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού

- κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων. Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται έξι αντλιοστάσια ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back