Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ο μυστηριώδης Μιχάλης

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2017, 02:08
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Δύο αιώνες πίσω, όταν η λίμνη έφτανε μέχρι το Γυαλί Καφενέ και στην περιοχή υπήρχε και ένα πλωτό κανάλι πλάτους 20 μ., στο οποίο «έβλεπε» η κατοικία του Σταύρου Ιωάννου, έμπιστου τραπεζίτη, οικονομικού συμβούλου και εισαγωγέα του Αλή πασά. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον οικονομικό σύμβουλο να βγαίνει από το σπίτι του, να μπαίνει  σε μια βάρκα και να καταφτάνει σε κάποια από τις παραλίμνιες πύλες του Κάστρου για να επισκεφθεί στο σεράι τον Αλή πασά.

Η ύπαρξη του πλωτού αυτού καναλιού επιβεβαιώνεται από τα έγγραφα του Ηπειρωτικού Αρχείου του Σταύρου Ιωάννου, σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη και λόγιο Δημήτρη Σαλαμάγκα, αλλά και από έναν χάρτη των αρχών του 18ου αιώνα (του γάλλου γεωγράφου Barbie du Bocage) τον οποίο δημοσιοποίησε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κανετάκης («Το Κάστρο: Συμβολή στην πολεοδομική ιστορία των Ιωαννίνων», 1994). Το κανάλι αυτό, που συνόρευε με τον κήπο του Ιωάννου, είχε και όνομα. Και όχι το όνομα του στενού συνεργάτη του Αλή πασά όπως εύλογα θα περίμενε κανείς. Είχε ονομαστεί «του Μιχάλη τ’ αυλάκι». Ποιος ήταν ο Μιχάλης; Άγνωστο… Κατάφερε όμως να κατακτήσει μια θέση στην τοπογραφία των Ιωαννίνων στα χρόνια του Αλή πασά.

Όσο για την κατοικία, στη θέση της χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα το ορφανοτροφείο αρρένων μέσω κληροδοτήματος του Γεωργίου Σταύρου, γιου του Σταύρου Ιωάννου, ευεργέτη και πρώτου διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Σήμερα το κτίριο του Γ. Σταύρου, όπως αποκαλείται πια, στεγάζει τις υπηρεσίες της Εκπαίδευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back