Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

To μικρό καφενείο που δεν έγινε και η στάση λεωφορείου

Εικόνα του άρθρου To μικρό καφενείο που δεν έγινε και η στάση λεωφορείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2019, 19:47
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993) έχει αφήσει τη σφραγίδα της νεωτερικότητας στην πόλη των Ιωαννίνων με δύο σημαντικά κτίρια: στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην «Όαση». Ο σημαντικός αυτός αρχιτέκτονας προσέδωσε στο αστικό τοπίο μια διαφορετική μορφή και νοοτροπία, μια συμφιλίωση του μοντερνισμού με την παράδοση, χτίζοντας, όπως έλεγε ο ίδιος, «δοχεία ζωής».

Ο Κωνσταντινίδης υπηρέτησε την αρχιτεκτονική τόσο ως ιδιώτης όσο και ως προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών του ΕΟΤ, αλλά και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Κατά τη θητεία του στον ΕΟΤ, ήταν ο επικεφαλής του εγχειρήματος των «Ξενία» σε όλη τη χώρα, έχοντας δίπλα μια ομάδα σημαντικών αρχιτεκτόνων -στην Ήπειρο, το μοτέλ «Ξενία» Ηγουμενίτσας φέρει την υπογραφή του. Το πρώην «Ξενία» Ιωαννίνων ήταν του αρχιτέκτονα Γεράσιμου Βώκου.

Στο νομό Ιωαννίνων υπάρχει και ένα άλλο έργο του Κωνσταντινίδη το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό: Μια στάση λεωφορείου-κτίσμα στη Βίγλα Κόνιτσας. Μάλιστα, η στάση αυτή διαθέτει χώρο αναμονής με τζάκι. Χτισμένη το 1955, ο αρχιτέκτονας επιχείρησε προφανώς να καλύψει τις τότε ανάγκες του πληθυσμού της ορεινής περιοχής.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, ο Κωνσταντινίδης είχε σχεδιάσει κι ένα άλλο καφενείο, μικρότερο βέβαια από την «Όαση», το οποίο όμως δεν είχε την τύχη του εμβληματικού πια κτιρίου της κεντρικής πλατείας. Το μικρό καφενείο χτίστηκε αλλά όχι σε σχέδια του Άρη Κωνσταντινίδη. «Σε μια μικρή πλατεία μέσα στα Γιάννενα, που μου είχε αναθέσει πάλι ο Δήμος να το μελετήσω… Τα σχετικά σχέδιά μου δεν εγκριθήκανε κι έτσι δεν χτίστηκε» ανέφερε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας στο βιβλίο του «Εμπειρίες και Περιστατικά». Η μικρή αυτή πλατεία ήταν η πλατεία Γ. Σταύρου και το μικρό καφενείο το Γυαλί Καφενέ.

Τον Κωνσταντινίδη τον είχε καλέσει να αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη της «Όασης»  ο διορισμένος επί χούντας δήμαρχος Σπύρος Φιλίππου, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας. Έναν χρόνο μετά, του ανέθεσε και τη μελέτη για την ανακατασκευή του καφενείου στο Γυαλί Καφενέ. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο αντέδρασε, με το σκεπτικό ότι η μελέτη έπρεπε να ανατεθεί σε κάποιον αρχιτέκτονα της πόλης. Ο σχεδιασμός διά χειρός Άρη Κωνσταντινίδη δεν προχώρησε τελικά… Το Γυαλί Καφενέ το ανέλαβαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Φωτογραφία της στάσης λεωφορείου από την έκδοση "Άρης Κωνσταντινίδης; Εκτός χρόνου εντός ορίων. Ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων" της ΙΒ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, 2013



* Στην κεντρική φωτογραφία, μέρος του σχεδίου του Κωνσταντινίδη για το καφενείο στο Γυαλί Καφενέ (από την ίδια έκδοση)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back