ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μέλιος, από το χαρτί στη σκηνή

Εικόνα του άρθρου Ο Μέλιος, από το χαρτί στη σκηνή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2019, 15:28
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα βιβλίο που μεγάλωσε πολλές γενιές γίνεται θεατρική παράσταση και ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Καμπέρειο Θέατρο. Πρόκειται για το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», οι παραστάσεις του οποίου ξεκινούν από 4 Νοεμβρίου. Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει. Ένα βιβλίο ύμνος για το σχολείο, που παρουσιάζει την ηθογραφία μιας άλλης εποχής.

Λίγα λόγια για την παράσταση:  Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή τη διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά. Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα...

Τη θεατρική παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σκηνοθετεί η Μαίρη Ανδρέου και παίζουν οι ηθοποιοί (κατά αλφαβητική σειρά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας. Υπόλοιποι συντελεστές: Θεατρική διασκευή: Γιάννης Ρήγας, σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου, κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού, φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Σε σημείωμά της, η σκηνοθέτης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το να μετράς τα αστέρια ίσως μοιάζει ρομαντικό, είναι όμως ένα σημάδι ότι αυτός ο ουρανός με τα τόσο διαφορετικά αστέρια δέχεται στην αγκαλιά του όλους εμάς όσο διαφορετικοί και απλοί αν είμαστε […].Στόχος μας είναι αφενός τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μας να ταυτιστούν με το πείσμα, το ήθος και την όρεξη για μάθηση του Μέλιου και αφετέρου οι καθηγητές και οι γονείς να γυρίσουν στα χρόνια που ήταν παιδιά, που προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου, να κρυφτούν πίσω από κάπου και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου».

Οι παραστάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ, λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία, τηρείται σειρά προτεραιότητας. 

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των παραστάσεων οι διευθυντές των δημοτικών και γυμνασίων μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2651025670 (Πληροφορίες-κρατήσεις).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back